Ananasový koláč: recept na oblíbené americké pečivo

Ananasový koláč je americkou klasikou pečení. Je známý už sto let.

Ananasový koláč obrácený vzhůru nohama se ve Spojených státech peče od 20. let 20. století. První dvě publikace tohoto receptu byly nalezeny v kuchařce charity Seattle z roku 1924 s názvem Pineapple Glacé a v reklamě na mouku Gold Medal v ženském časopise z roku 1925. Recept obsahuje konzervované ananasy a třešně maraschino. Recept byl sdílen na internetových stránkách The Kitchn.

Ananasový koláč vzhůru nohama

  • nesolené máslo – 60 g;
  • hnědý třtinový cukr – 100 g;
  • konzervovaný ananas – 10 plátků;
  • koktejlové třešně – 20 kusů.

Na těsto:

  • mouka – 180 g;
  • kvásek – 1 lžička;
  • jedlá soda – ¼ lžičky;
  • sůl – ½ lžičky;
  • máslo – 85 g;
  • cukr – 150 g;
  • vaječný bílek – 2 ks;
  • zakysaná smetana – 80 g;
  • vanilkový extrakt – 1 lžička;
  • ananasová šťáva – 60 ml;
  • 2,5% mléko – 30 ml.

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Do koláčové formy nalijte 1/4 hrnku rozpuštěného másla. Měla by být hluboká více než 5 cm.
  2. Máslo rovnoměrně posypeme hnědým cukrem. Ananasy zbavte přebytečné tekutiny papírovou utěrkou. Kolečka ananasu položte na hnědý cukr a doprostřed dejte třešně.
  3. Tři kolečka ananasu rozkrojte napůl a také je naaranžujte po okrajích formy. Zatímco připravujete těsto na koláč, vložte formu na několik minut do lednice.
  4. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl ušlehejte dohromady. Odstavte stranou. Máslo vyšlehejte mixérem do hladkého a krémového krému. To bude trvat asi minutu. Přidejte cukr a šlehejte další minutu.
  5. Bílky šlehejte při vysokých otáčkách do hladka, poté přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Suché přísady přidejte k mokrým. Zapněte mixér na nízkou rychlost a za chodu pomalu přilévejte ananasovou šťávu a mléko. Vše dobře promíchejte a prošlehejte. Mělo by vám vzniknout mírně husté těsto. Vyjměte formu s ananasy z lednice. Těsto rovnoměrně nalijte a rozetřete po povrchu.
  6. Koláč pečte asi 50 minut, v polovině pečení ho přikryjte alobalem. Koláč je hotový, když párátko zapíchnuté do středu koláče vyjde z větší části čisté.
  7. Koláč vyjměte z trouby a nechte asi 20 minut vychladnout. Pak koláč vyklopte na servírovací talíř.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: