Vybírejte kaše s celozrnnými ingrediencemi
Mnoho druhů kaší obsahuje přidaný cukr, a jsou tedy nezdravé. Existují však i zdravé varianty, které najdete v každém obchodě. Uvádí to webová stránka Real simple.
Odbornice na výživu Patricia Bannanová říká, že je třeba hledat cereálie vyrobené z celých zrn, nikoliv z rafinovaných.
Vybírejte cereálie s celozrnnými složkami, jako je celozrnná pšenice, hnědá rýže a oves, které poskytují více živin, například vlákninu.
Bonusem mohou být obiloviny obohacené o důležité vitaminy a minerály, jako je železo, vitamin D a vápník. Aby byly cereálie ještě zdravější, doplňte je mlékem, ovocem a ořechy.
Užitečné druhy
Celozrnné ovesné vločky
Oves je považován za obilovinu, takže není překvapením, že ho najdete v některých cereáliích. Tento druh obilovin má vysoký obsah zdravé vlákniny.
Obilné kaše z celozrnného ovsa jsou obzvláště prospěšné, protože obsahují beta-glukan, druh rozpustné vlákniny, která je skvělá pro zdraví srdce.
Drcené pšeničné cereálie
Drcená pšenice je 100% celozrnná a obsahuje vlákninu, vitaminy skupiny B a minerální látky.
Neobsahuje také žádný přidaný cukr a v jedné porci obsahuje 8 g vlákniny a 7 g bílkovin.
Obilné otruby
Otruby jsou vnější vrstvy některých obilovin, jako je pšenice a oves, a jsou plné živin. Tyto obilné kaše mají obzvláště vysoký obsah vlákniny.
Obecně obilné otruby poskytují až 18 g vlákniny a nulový obsah přidaného cukru v jedné porci.
Hnědá rýže
Celozrnná hnědá rýže je dobrým zdrojem vlákniny, antioxidantů a živin. Tento typ obilovin nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Granola
Granola je ideální na svačinu. Ne všechny granoly se vyrábějí stejně. Často takový výrobek obsahuje přidaný cukr, takže je nezdravý.
Odborníci na výživu doporučují vybírat granolu vyrobenou z nerafinovaného sladidla, například z datlí. Kromě toho výrobek často obsahuje další výživné složky, jako jsou ořechy a semínka.