Sultánky jsou nejen chutnou potravinou, ale také zdrojem vitaminů, vlákniny a antioxidantů.
Sultánky nejsou jen chutnou potravinou, ale mají i mnoho zdraví prospěšných účinků. Obsahují antioxidanty, vlákninu a minerální látky. Sultánky mohou zlepšit zdraví srdce, zažívání a udržovat hladinu cukru v krvi, píše registrovaná dietoložka a bloggerka Sarah Anzlovar na stránkách Verywell Health.
Odbornice uvádí 9 důvodů, proč sultánky zařadit do svého jídelníčku.
1 – Rozinky jsou výživné
Rozinky obsahují sacharidy pro zajištění energetické potřeby, minerály a antioxidanty, které pomáhají optimálnímu fungování organismu a podporují celkové zdraví.
Například čtvrt šálku sultánek obsahuje 125 kalorií, 32 g sacharidů, 2 g vlákniny a 1 g bílkovin. Navíc neobsahují žádný tuk ani cholesterol.
Sultánky mají malé množství vitaminu B-6 a C, ale jsou mnohem lepším zdrojem minerálních látek než vitaminů. Čtvrt šálku sultánek obsahuje 340 mg draslíku, 1 mg železa, 25 mg vápníku a 12 mg hořčíku.
Sultánky jsou také jedním z nejlepších zdrojů fenolů a antioxidantů, které chrání před různými onemocněními: zánětlivým onemocněním střev, cukrovkou, Alzheimerovou chorobou, revmatoidní artritidou. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny.
2 – Rozinky prospívají srdci
Pravidelná konzumace rozinek je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění, tvrdí odborník na výživu. Může to být způsobeno obsahem živin v sultánkách, zejména draslíku, vlákniny a fenolových sloučenin.
Studie prokázaly, že sultánky mohou snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu. Co se týče posledně jmenovaného, je to pravděpodobně zásluha vlákniny. Anzlovar navíc píše, že sultánky jsou potravinou s nízkým glykemickým indexem, která má pozitivní vliv na kontrolu hladiny cukru v krvi, což je důležité pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
3 – Rozinky mohou být dobré pro trávení
Účinek této potraviny na trávení je pravděpodobně způsoben přítomností vlákniny v ní. Je známo, že vláknina podporuje celkové zdraví trávicího traktu, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a podporuje pravidelnou stolici.
Zajímavé je, že sultánky obsahují prebiotickou vlákninu FOS. Prebiotika podporují zdravou střevní mikroflóru a jedna studie zjistila, že přidání sultánek do stravy účastníků zvýšilo výskyt dvou typů prospěšných bakterií. Jiná studie zjistila, že sultánky sice neovlivnily celkový mikrobiom, ale měly pozitivní vliv na určité typy bakterií ve střevech.
4 – Rozinky podporují zdraví kostí
Obsahují tři důležité živiny pro zdraví kostí: vápník, hořčík a bór. Podporují růst kostí i hustotu kostních minerálů. Studie ukazují, že konzumace 3 mg bóru denně může mít pozitivní vliv na zdraví kostí.
Konzumace dostatečného množství vápníku a hořčíku s potravou může snížit riziko osteoporózy a zlomenin. Proto sultánky jako zdroj těchto mikroživin odborníci na výživu doporučují zavést do jídelníčku starších lidí. Zároveň zdůraznila, že samotné sultánky k pokrytí potřeby vápníku a hořčíku nestačí.
5. Sultánky mohou zlepšit zdraví pokožky
Antioxidanty obsažené v sultánkách mohou udržovat vaši pokožku zdravou. Tento produkt je bohatý na polyfenoly, které mohou stimulovat tvorbu kolagenu, a ten je nezbytný pro pružnost, hydrataci a strukturu pokožky.
Polyfenoly mají také protizánětlivé účinky. Černé sultánky obsahují resveratrol, který se pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti běžně používá v dermatologických přípravcích.
Malá studie zjistila, že hrozny mohou dokonce chránit před UV zářením, což může hrát roli v boji proti stárnutí a prevenci kožních onemocnění.
6. Sultánky dodávají energii
Jsou vynikajícím zdrojem sacharidů, které jsou pro tělo hlavním zdrojem energie. Mnoho sportovců používá sultánky jako zdroj energie během tréninku.
7. Sultánky mohou podpořit imunitu
Konzumace sultánek není pro podporu imunitního systému stěžejní, ale obsah resveratrolu a dalších antioxidantů může přispět k posílení imunity, upozorňuje odborník na výživu. Resveratrol je prospěšný pro imunitní systém a pomáhá předcházet nemocem.
8. Sultánky pomáhají kontrolovat hmotnost
Přestože jsou sultánky kaloričtější než hrozny, je zjištěno, že tento sušený produkt pomáhá při kontrole hmotnosti. Studie ukazují, že ti, kteří jedí sultánky, mají nižší index tělesné hmotnosti než ti, kteří sultánky nejedí.
Kromě toho sultánky snižují chuť k jídlu – pravděpodobně díky obsahu vlákniny. Odborník zároveň upozorňuje, že je třeba zvážit velikost porcí sultánek, aby nedocházelo k nadměrnému příjmu kalorií.
9. Sultánky mohou pomoci při anémii
Sultánky obsahují železo, takže vám mohou pomoci pokrýt potřebu této mikroživiny a mohou hrát roli v prevenci nebo léčbě anémie z nedostatku železa.