Takový vydatný guláš je ideální volbou k obědu nebo večeři.
Lapser je výživný, gulášový pokrm zakarpatské kuchyně, který získal svůj název díky hlavní surovině, lasperu, masu z kravských nohou. Takový vydatný guláš je ideální volbou k obědu nebo večeři. O tom, jak uvařit lapser s fazolemi a bramborami, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube Faina kukhnika s Natalií Mašikovou.
Recept na lapser s fazolemi a bramborami
Ingredience: 1:
- lapser (nebo telecí maso) – 1,1 kg
- batáty – 3 ks
- Fazole v konzervě – 1 plechovka
- rajčata ve vlastní šťávě – 1 plechovka rajčat
- cibule – 2 ks
- česnek – 5-6 stroužků
- rostlinný olej – 3-4 polévkové lžíce. l.
- sušený tymián – 1 lžička.
- paprika – 1 lžička.
- chilli vločky – 0,5 lžičky.
- sůl – podle chuti
- pepř – podle chuti
- petržel – podle chuti
Příprava:
- Pro přípravu tohoto vydatného pokrmu zakarpatské kuchyně je nejprve třeba uvařit lapnik. Stačí maso přendat do hrnce, zalít studenou vodou, přidat sůl a pepř a postavit na oheň.
- Laponce není nutné předem krájet. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nožem.
- Batáty je třeba omýt, oloupat a nakrájet na malé kostičky. Místo batátů můžete použít i brambory – pak budete na pokrm potřebovat 5-6 brambor. Fazole z konzervy propláchněte pod studenou vodou.
- Na pánvi rozehřejte olej, vhoďte cibuli a osmahněte ji do změknutí. Poté přidejte česnek, propláchnuté fazole a také tymián, chilli vločky, papriku a pepř.
- Ingredience důkladně promíchejte a fazole s cibulí asi 30 sekund poduste, aby se cibule a fazole obohatily o nové chutě. Poté přidejte konzervovaná rajčata. Předtím je můžete nakrájet na malé kousky.
- Pánev přikryjte pokličkou a pokrm na mírném ohni asi 5 minut poduste.
- Poté do pánve přidejte nakrájené batáty a podle chuti je osolte. Uvařené maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na malé kousky, poté ho přendejte do guláše.
- Vývarem z masa naplňte lavor tak, aby byly všechny ingredience pokrmu pokryty tekutinou. Pokrm promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte lapser, dokud nebudou hotové batáty nebo brambory.
- Asi po 20 minutách vhoďte do pokrmu nasekané bylinky. Lapač vařte ještě několik minut a poté nechte pokrm asi 5 minut rozvonět. Poté můžete lapsy přendat na talíře.