Lapser s fazolemi a bramborami: recept na vydatné jídlo s nezapomenutelnou chutí

Takový vydatný guláš je ideální volbou k obědu nebo večeři.

Lapser je výživný, gulášový pokrm zakarpatské kuchyně, který získal svůj název díky hlavní surovině, lasperu, masu z kravských nohou. Takový vydatný guláš je ideální volbou k obědu nebo večeři. O tom, jak uvařit lapser s fazolemi a bramborami, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube Faina kukhnika s Natalií Mašikovou.

Recept na lapser s fazolemi a bramborami

Ingredience: 1:

  • lapser (nebo telecí maso) – 1,1 kg
  • batáty – 3 ks
  • Fazole v konzervě – 1 plechovka
  • rajčata ve vlastní šťávě – 1 plechovka rajčat
  • cibule – 2 ks
  • česnek – 5-6 stroužků
  • rostlinný olej – 3-4 polévkové lžíce. l.
  • sušený tymián – 1 lžička.
  • paprika – 1 lžička.
  • chilli vločky – 0,5 lžičky.
  • sůl – podle chuti
  • pepř – podle chuti
  • petržel – podle chuti

Příprava:

  1. Pro přípravu tohoto vydatného pokrmu zakarpatské kuchyně je nejprve třeba uvařit lapnik. Stačí maso přendat do hrnce, zalít studenou vodou, přidat sůl a pepř a postavit na oheň.
  2. Laponce není nutné předem krájet. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nožem.
  3. Batáty je třeba omýt, oloupat a nakrájet na malé kostičky. Místo batátů můžete použít i brambory – pak budete na pokrm potřebovat 5-6 brambor. Fazole z konzervy propláchněte pod studenou vodou.
  4. Na pánvi rozehřejte olej, vhoďte cibuli a osmahněte ji do změknutí. Poté přidejte česnek, propláchnuté fazole a také tymián, chilli vločky, papriku a pepř.
  5. Ingredience důkladně promíchejte a fazole s cibulí asi 30 sekund poduste, aby se cibule a fazole obohatily o nové chutě. Poté přidejte konzervovaná rajčata. Předtím je můžete nakrájet na malé kousky.
  6. Pánev přikryjte pokličkou a pokrm na mírném ohni asi 5 minut poduste.
  7. Poté do pánve přidejte nakrájené batáty a podle chuti je osolte. Uvařené maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na malé kousky, poté ho přendejte do guláše.
  8. Vývarem z masa naplňte lavor tak, aby byly všechny ingredience pokrmu pokryty tekutinou. Pokrm promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte lapser, dokud nebudou hotové batáty nebo brambory.
  9. Asi po 20 minutách vhoďte do pokrmu nasekané bylinky. Lapač vařte ještě několik minut a poté nechte pokrm asi 5 minut rozvonět. Poté můžete lapsy přendat na talíře.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: