Pomerančový dort: recept na citrusové pečivo

Tento koláč je jedním z nejjednodušších způsobů, jak připravit chutné pečivo z celých pomerančů, takže je i bezodpadový.

Pomerančový koláč je nejen lahodným dezertem, ale i skutečným požitkem pro vaše chuťové pohárky. Jeho zářivá citrusová vůně naplní váš domov a jeho jemná chuť je dokonalou tečkou za každým jídlem.

Tento dort je jedním z nejjednodušších způsobů, jak připravit lahodné pečivo z celých pomerančů, díky čemuž také nevzniká žádný odpad. Díky jedinečné kombinaci čerstvých pomerančů, hnědého cukru a aromatického koření nenechá nikoho lhostejným. Jak tento úžasný pomerančový koláč připravit, se dočtete na stránce kořeněného kníru.

Recept

Složení

Na sirup:

  • Hnědý cukr ¾ šálku
  • Voda ¾ šálku
  • Pomeranč 2ks.

Na dort:

  • Pomeranč 2ks.
  • Mouka 3 šálky
  • Prášek do pečiva ½ polévkové lžíce.
  • Sůl
  • Mletý muškátový oříšek ¼ lžičky muškátového oříšku
  • Cukr 1 šálek
  • Neslazené jablečné pyré ½ šálku
  • Olivový olej 5 polévkových lžic
  • Jogurt 3 polévkové lžíce.

Příprava

  1. V hrnci na mírném ohni smíchejte hnědý cukr a vodu. Za stálého míchání počkejte, až se cukr zcela rozpustí.
  2. Přidejte pomeranče nakrájené na kolečka a vše společně vařte 15-20 minut. Poté plátky pomeranče vyjměte a sirup nechte vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 175 °C. Kulatý plech o průměru 23 cm vyložte pergamenem na pečení. Na dno položte plátky pomeranče, které jste si připravili na sirup.
  4. Nakrájejte 2 pomeranče i s kůrou na plátky a přidejte je do mixéru. Přidejte cukr, jablečné pyré, olivový olej a rostlinný jogurt.
  5. V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek.
  6. Vzniklé těsto nalijte na plech a navrch položte pomeranče. Pečte 45-50 minut při 175 °C, dokud koláč nezezlátne a není na dotek pevný.
  7. Po upečení nechte koláč 15 minut vychladnout na plechu. Poté koláč opatrně vyklopte na talíř, aby vypadal hezky.
  8. Povrch dortu potřete zbylým sirupem, aby byl ještě chutnější a šťavnatější.
  9. Před podáváním dort zcela vychlaďte. Tím se plně rozvine pomerančová chuť a dort bude ještě lahodnější.

Tento pomerančový dort je ideální volbou pro slavnostní příležitosti, čajové dýchánky nebo jen tak, když chcete sobě a svým blízkým dopřát něco výjimečného. Snadno se připravuje a je neuvěřitelně chutný, stane se vaším oblíbeným moučníkem, který okamžitě zaujme své místo mezi nejlepšími dezerty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: