Tato pikantní polévka je ideální s křupavými toasty nebo krutony.
Tato aromatická polévka s výživnou červenou čočkou, krémovým kokosovým mlékem, zeleninou a kořením vás zahřeje v chladných šedých dnech a bude ozdobou vašeho vaření. Naplňte svůj domov teplem a pikantní chutí. Na stránce alfiecooks vám prozradili, jak jednoduše a rychle uvařit čočkovou polévku s pikantním kari, inspirovanou indickou náladou. Recept je určen pro 4-6 porcí.
Recept
Složení:
- Mrkev 2 ks
- Cibule 2 ks
- Červená paprika 1 ks.
- Česnek 4 stroužky
- Zázvor
- Chilli paprička
- Kari koření 1 polévková lžíce
- Mletý kmín 1 lžička
- Mletý koriandr 1 hod. litr
- Kurkuma melena 1 lžička
- Rajčatový protlak 1 polévková lžíce
- Červená čočka 100 g
- Kokosové mléko 400 ml
- Zeleninový vývar 750 ml
- Čerstvý koriandr
- Jogurt 100 g
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Příprava
- Mrkev, cibuli a papriku nakrájejte nadrobno.
- V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte zeleninu, osolte ji a restujte asi 5-10 minut do změknutí.
- Česnek, zázvor a chilli nakrájejte najemno. Přidejte je na pánev a vařte další 1 minutu, dokud nebudou lahodně ochucené.
- Přidejte sušené koření, dobře promíchejte a vařte další 1 min.
- Poté přidejte rajčatový protlak a vařte 1 minutu.
- Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar a přidejte čočku. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a vařte 20-30 minut pod pokličkou, pravidelně míchejte, aby se polévka neslepila.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Polévku si připravte do oblíbené konzistence tak, že ji zcela nebo jen z poloviny rozmixujete v mixéru. V případě potřeby přidejte ještě trochu vroucí vody.
- Při podávání polévku naberte do talířů, přidejte několik lžic neslazeného jogurtu, čerstvý koriandr, chilli papričku a případně ozdobte oblíbenými bylinkami.
Tato pikantní polévka se skvěle hodí ke křupavým toastům nebo krutonům.