Tento oblíbený sýr může být zdraví škodlivý. Komu je jeho konzumace přísně zakázána.

Denní konzumace kvalitního žlutého sýra v přiměřeném množství by neměla být pro zdravé lidi škodlivá.

Sýr je všude velmi oblíbeným výrobkem. Sendvič s ním se často objevuje na našich stolech při snídani nebo večeři, stejně jako na cestách. Je však žlutý sýr zdravý? Jaký žlutý sýr je nejzdravější a kdo by ho neměl jíst, prozradí Strona Zdrowia.

Kdo by neměl jíst žlutý sýr?

Konzumace žlutého sýra má kromě jeho chuti i další nesporné výhody. Konzumace nekvalitních sýrů však znamená konzumaci potravinářských přídatných látek, jako jsou stabilizátory, konzervanty a barviva. Ty by v ekologických výrobcích být neměly, stejně jako mohou být v mléce krav z továren hormony a antibiotika.

Denní konzumace kvalitního žlutého sýra v přiměřeném množství by neměla být pro zdravé lidi škodlivá. Ti, kteří drží dietu a trpí určitými zdravotními potížemi, by však měli sýr ze svého jídelníčku vyřadit nebo jeho konzumaci výrazně omezit.

Jaké jsou výhody žlutého sýra?

Je dobrým zdrojem lehce stravitelných bílkovin a obsahuje také: vitamin A, vitamin B12, vitamin K, zinek, vápník, vitamin D.

Sýry Edam a Gouda oblíbené na Ukrajině obsahují 807 až 867 mg vápníku ve 100 g, což pokrývá denní potřebu tohoto prvku. Žlutý sýr tedy posiluje naše kosti a zuby. K tomu přispívají i vitaminy D a K.

Díky obsahu tryptofanů nám žlutý sýr zlepšuje náladu, protože ovlivňuje vylučování serotoninu, hormonu štěstí. A vitaminy skupiny B podporují nervový systém. S množstvím konzumovaného sýra byste to však neměli přehánět. Optimální porce je 20-30 g, konzumujte 2-3krát týdně. Proto by neměl být považován za hlavní zdroj vápníku v denní stravě.

Jak vybrat kvalitní sýr?

  • Dobrý sýr je takový, který má krátké složení.
  • Měl by obsahovat pouze: organické mléko, sůl, syřidlo a bakteriální kultury. Levné sýry se obvykle vyrábějí rychle, což se projevuje větším množstvím zbytečných přísad ve složení.
  • Některé místo mléka obsahují rostlinné tuky a palmový olej! Podívejte se na název výrobku, neměl by tam být uveden sýrový výrobek!
  • Nekvalitní sýr poznáte podle konzistence. Pokud je drobivý nebo vláknitý, lepkavý a má podezřele intenzivní barvu, určitě obsahuje přídatné látky, kterým bychom se měli vyhnout.
  • Pokud je to možné, vybírejte si sýry z ekologického zemědělství vyrobené z mléka z certifikovaných farem, které nepoužívají antibiotika a hormony.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: