Kdo nemůže jíst boršč: nečekaná odpověď vám vyrazí dech

Jak je užitečný boršč s červenou řepou – co je důležité si zapamatovat o vašem oblíbeném pokrmu.

Je boršč dobrý na žaludek / Koláž: Glavred, Foto: Pixabay/lukinIgor, Pixabay/_Artemis_

Boršč si právem vysloužil slávu nejuctívanějšího a nejoblíbenějšího prvního pokrmu už dávno. A není divu, protože tato polévka je bohatá na různé užitečné prvky a dokáže člověka zasytit téměř na celý den.

Každý má své vlastní preference – někdo má rád zelený boršč a někdo nemůže žít bez klasického červeného boršče. Existuje však celá skupina lidí, kterým je užívání boršče kontraindikováno.

Přečtěte si náš materiál „Můžete jíst boršč každý den: nečekaná odpověď vás zabije“.

Co je škodlivý boršč

Nevyplatí se ho konzumovat lidem, kteří trpí cukrovkou. Kvůli vysokému obsahu cukru je totiž červená řepa pro tyto pacienty kontraindikována. Lékaři také doporučují zdržet se konzumace boršče s červenou řepou lidem, kteří trpí močovými kameny. Další riziková skupina – lidé s onemocněním trávicího traktu. Těm se také doporučuje, aby si svůj oblíbený první pokrm nedopřávali.

Kdo by neměl jíst boršč: riziková skupina

Lékaři varují, že pokud pacienti z rizikové skupiny boršč zneužívají, může se zhoršit řada onemocnění:

  • zánět žaludku;
  • peptická vředová choroba;
  • pankreatitida.

Pokud si tedy nejste zcela jisti svým zdravím, raději se konzumace boršče zdržte.

Jaký druh pokrmu je boršč?

Boršč je podle Wikipedie ukrajinský tekutý pokrm připravovaný z nakrájené červené řepy, zelí s přídavkem brambor, fazolí a různých koření.

Jak boršč působí na střeva

Umírněnou konzumací boršče se tělo může očistit od toxinů. Je také možné regulovat hladinu cukru v krvi. Boršč má zároveň příznivý vliv na mikroflóru trávicího traktu. Toho je dosaženo díky zvýšenému obsahu vlákniny rostlinného původu. Obecně lze říci, že užívání boršče může regulovat správnou funkci trávicího systému.

Měli byste boršč jíst každý den

Stejně jako každá jiná polévka je i boršč nepochybně pro tělo užitečný. Samozřejmě pokud na něj nemáte kontraindikace. Stojí za to si uvědomit, že téměř každý den můžete jíst boršč pro lidi, kteří si nestěžují na činnost trávicího traktu. Zdravému člověku stačí, když má polévky v jídelníčku 2-3krát týdně.

Podívejte se na video – jak uvařit boršč:

Další zprávy:

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: