82 % nebo 72,5 %: výživový poradce říká, které máslo je lepší koupit

Máslo je převážně tučné, ale obsahuje také živiny důležité pro zdraví.

Máslo je nezbytnou součástí stravy. Na současném trhu je však mnoho druhů másla a obsah tuku – 72,5 % a 82 %. RBC-Ukrajina uvádí, které máslo s obsahem tuku je považováno za nejzdravější.

Jaký druh másla koupit

Podle odbornice na výživu Natalie Samoylenko se obecně za máslo považuje výrobek, který má ve svém složení 82 % tuku.

Hlavní je, aby ve složení kromě másla nebyla žádná barviva, škrob nebo transmastné kyseliny.

„Ve skutečnosti existuje máslo poměrně dobré kvality, například 72,6 procenta a 73 procent. Toto máslo je klasifikováno jako venkovské máslo, protože obsahuje o něco nižší procento tuku, ale může být i kvalitní. Důležité je však také číst složení,“ uvádí se ve zprávě.

Textura

Máslo s obsahem tuku 82 % nebo vyšším má jemnější, hladší, rozplývající se v ústech texturu bez pocitu mastnoty. Při krájení se jasně krájí, zatímco máslo s nižším obsahem tuku se často drolí.

Jako každý živočišný tuk je i máselný tuk při pokojové teplotě pevný, takže máslo s vyšším obsahem tuku dobře drží tvar.

Máslo, které se při pokojové teplotě rychleji rozpouští, má obvykle blíže k 80 % máselného tuku.

Barva másla

Barva oleje se liší v závislosti na plemeni a stravě zvířat. V létě, kdy jsou krávy na pastvě, získává olej zlatavou, slunečně žlutou barvu.

Je důležité se ujistit, že jste se podívali na seznam složek. Někteří výrobci přidávají do svých výrobků betakaroten nebo umělá barviva, aby jim dodali slunečně žlutou barvu.

Výživová hodnota

Máslo je tvořeno převážně tukem, ale obsahuje také živiny důležité pro zdraví, jako jsou vitaminy A a E, niacin, vápník a fosfor. Vitaminy A a E jsou rozpustné v tucích, což znamená, že tělo potřebuje tuk k metabolismu těchto živin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: