Jak připravit chutný, ale zdravý čokoládový dort: odborník na vaření jmenuje tajnou ingredienci

Na tento recept budete potřebovat jednu zdravou zeleninu.

Čokoládový dort je jedním z nejjednodušších receptů na moučník, který má mnoho lidí rádo. Pokud však chcete, aby byl čokoládový dort zdravější, můžete přidat jednu zeleninu, která dezert zasytí, píše Express. O původní recept se podělila autorka kuchařského blogu The Baking Explorer Kat, která poznamenala, že tato zelenina, konkrétně cuketa, dělá koláč „extrémně vlhkým“.

„Po vyzkoušení tohoto receptu jsem zjistila, že se z něj vyklubala hluboce čokoládová, dokonale sytá a vlhká sušenka a cuketovou příchuť vůbec necítíte, to vám slibuji,“ poznamenala.

Recept

Složení

Na kůrku:

  • 165 g extra panenské mouky;
  • jedna čajová lžička kvásku;
  • 175 g kokosového cukru nebo světle hnědého měkkého cukru;
  • čtvrt lžičky jedlé sody;
  • 35 g kakaového prášku;
  • 200 g strouhané cukety, jedna velká cuketa;
  • 100 g čokoládových hoblinek, hořká nebo mléčná čokoláda;
  • tři vejce;
  • 100 ml rostlinného oleje;
  • jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu;
  • 40 g přírodního jogurtu;

Na náplň (nepovinné):

  • 35 g hořké nebo mléčné čokolády.

Způsob přípravy

  1. Nejprve je třeba předehřát troubu na 160 stupňů a poté vymazat a vyložit formu. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, kakaový prášek a cukr.
  2. Poté nastrouhejte cuketu a vymačkejte ji nad dřezem, aby z ní vytekla přebytečná tekutina. Jakmile je hotová, přidejte ji do mísy spolu s čokoládovými lupínky a vše promíchejte.
  3. V jiné míse nebo velkém džbánu vyšlehejte vejce, rostlinný olej, vanilkový extrakt a jogurt. Vaječnou směs vlijte do mísy s moukou, nastrouhanou cuketou a vše promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Poté je třeba směs nalít do formy na pečení a vložit do trouby na jednu hodinu a 10 minut, podle Kat však může úplně stačit i jedna hodina.

„Po hodině nezapomeňte koláč zkontrolovat zapíchnutím špejle do středu – pokud vyjde čistá, je koláč hotový. Pak ho nechte zcela vychladnout,“ radí odbornice na vaření.

Na ozdobu můžete čokoládu rozpustit v mikrovlnné troubě nebo na vodní lázni. Poté ji nalijte na dort.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: