Tyto ořechy jsou dobrým zdrojem tuků prospěšných pro srdce, vlákniny a mikroživin.
Vlašské ořechy jsou více než jen prostředkem v boji proti srdečním potížím. Ukazuje se, že jsou lepší než jiné ořechy v boji proti stárnutí, píše Delish.
Kromě toho, že jsou bohaté na mastné kyseliny, jsou vlašské ořechy také dobrým zdrojem tuků prospěšných pro srdce, vlákniny, mikroživin a antioxidantů, uvedla pro Delish registrovaná dietoložka Melissa Jaegerová.
Podle ní sice všechny ořechy obsahují zdravé tuky, ale právě vlašské ořechy jsou bohaté na polynenasycené tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny. A jsou to jediné ořechy, které obsahují významné množství zdravého omega-3 tuku kyseliny alfa-linolenové.
Podle RD Joanny Greggové ze služby MyFitnessPal jsou všechny tyto živiny neuvěřitelným zdrojem informací pro prevenci stárnutí.
„Vlašské ořechy obsahují mnoho složek, jako jsou mastné kyseliny, vláknina a základní vitaminy a minerály, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky na organismus,“ poznamenala Gregg.
Poukazuje na studie, které naznačují, že konzumace vlašských ořechů může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, deprese, cukrovky a zlepšit kognitivní funkce.
„Pokud jde o boj proti stárnutí, vlašské ořechy podporují zdraví srdce a střev, snižují záněty a podporují zdravou váhu, což přispívá k optimálnímu zdraví a dlouhověkosti,“ uvádí Gregg.
Výzkumy tyto závěry podporují a skutečně naznačují, že vlašské ořechy jsou jedinečným způsobem spojeny se zdravým stárnutím. Výzkumníci sledovali 33 931 žen ve věku 50 až 60 let a hodnotili jejich stravu, fyzické zdraví, paměť a stav chronických onemocnění.
Studie nakonec zjistila, že ženy, které konzumovaly alespoň dvě porce vlašských ořechů týdně, měly o 20 % vyšší pravděpodobnost, že budou klasifikovány jako „zdraví lidé“, ve srovnání s těmi, které vlašské ořechy nejedly, uvádí se v článku.
Vlašské ořechy mají zvláštní přínos pro kardiovaskulární systém. Antioxidanty, jako jsou fytosteroly a polyfenoly obsažené v ořeších, snižují oxidační stres, zánět a krevní tlak.
Přehled výzkumů a vládních doporučení z roku 2023 prokázal, že konzumace pouhých 10 gramů vlašských ořechů denně (tedy asi pěti půlek vlašských ořechů) pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Vlašské ořechy byste však neměli jíst ve velkém množství, protože obsahují tuk. I když jsou „zdravé“, mohou se podle odborníků hromadit. Dospělým doporučují sníst čtyři až šest porcí nesolených vlašských ořechů týdně.
Jaeger doporučuje vybírat syrové suché pražené nebo nesolené ořechy, aby se snížilo množství přidané soli nebo cukru.
Odborníci na výživu zároveň připomínají, že neexistuje jediná potravina, která by sama o sobě dokázala změnit vaše zdraví. Abyste dosáhli výsledků, budete potřebovat také výživnou a zdravou stravu a životní styl, který zahrnuje pravidelný pohyb a zanechání kouření.