Jednodušší, než se zdá: snadný recept na chačapuri po adžarsku

Chačapuri se podobá lodičce z těsta plněné sýrem.

Chačapuri je světoznámé tradiční jídlo gruzínské kuchyně. Chačapuri se podobá lodičce z těsta plněné sýrem. Některé druhy chačapuri jsou zdobeny vaječným žloutkem. RBC-Ukrajina informuje o tom, jak se vaří chačapuri na adžarský způsob, s odkazem na kanál YouTube Jevhena Klopotenka.

Recept na chačapuri Adžarského

Složení: 1:

  • mouka – 400 g
  • voda – 180 ml
  • mléko – 100 ml a 2 polévkové lžíce.
  • Sýr suluguni – 200 g
  • tvaroh – 100 g tvaroh – 100 g
  • vejce – 7 ks
  • slunečnicový olej – 2 polévkové lžíce.
  • sušené droždí – 1 lžička.
  • sůl – 1 lžička.
  • cukr – 1 lžička.

Příprava:

  1. Nejprve uhněťte těsto na kačapuri. V hluboké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a sušené droždí. Suché přísady důkladně promíchejte a poté přilijte teplou vodu a 100 ml mléka.
  2. Přidejte také slunečnicový olej a hmotu důkladně promíchejte do homogenní konzistence bez hrudek. Těsto by mělo být měkké a zároveň by se nemělo lepit na ruce. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.
  3. Mezitím si můžete připravit náplň. K tomu nastrouhejte suluguni na hrubém struhadle a smíchejte ji s tvarohem. Přidejte dvě vejce, 2 lžíce mléka, sůl a pepř podle chuti. Ingredience promíchejte a náplň dejte stranou.
  4. Když se těsto 2-3krát zvětší, ještě jednou ho lehce prohněteme a pak ho rozdělíme na čtyři díly. Těsto rozválíme na obdélníky a rovnoměrně na ně rozetřeme náplň, přičemž na okrajích těsta necháme důlky.
  5. Okraje těsta uprostřed těsta pevně uzavřete a poté přeneste chačapuri na plech vyložený pergamenem, uzavřenou částí směrem dolů. Uprostřed udělejte podélný řez a khačapuri „rozložte“.
  6. Existuje i jednodušší způsob – náplň položíme na obdélník těsta a pak okraje těsta přehneme, aby vznikla „lodička“.
  7. Těsto potřeme 1 žloutkem a khachapuri vložíme na 15-20 minut do trouby vyhřáté na 230 stupňů. Poté udělejte do náplně khačapuri malý důlek a do každého rozbijte jeden žloutek.
  8. Vložte khačapuri do trouby na dalších 5 minut, aby se žloutek prohřál a ztuhl. Při podávání můžeme khachapuri lehce posypat čerstvě mletým pepřem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: