Chačapuri se podobá lodičce z těsta plněné sýrem.
Chačapuri je světoznámé tradiční jídlo gruzínské kuchyně. Chačapuri se podobá lodičce z těsta plněné sýrem. Některé druhy chačapuri jsou zdobeny vaječným žloutkem. RBC-Ukrajina informuje o tom, jak se vaří chačapuri na adžarský způsob, s odkazem na kanál YouTube Jevhena Klopotenka.
Recept na chačapuri Adžarského
Složení: 1:
- mouka – 400 g
- voda – 180 ml
- mléko – 100 ml a 2 polévkové lžíce.
- Sýr suluguni – 200 g
- tvaroh – 100 g tvaroh – 100 g
- vejce – 7 ks
- slunečnicový olej – 2 polévkové lžíce.
- sušené droždí – 1 lžička.
- sůl – 1 lžička.
- cukr – 1 lžička.
Příprava:
- Nejprve uhněťte těsto na kačapuri. V hluboké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a sušené droždí. Suché přísady důkladně promíchejte a poté přilijte teplou vodu a 100 ml mléka.
- Přidejte také slunečnicový olej a hmotu důkladně promíchejte do homogenní konzistence bez hrudek. Těsto by mělo být měkké a zároveň by se nemělo lepit na ruce. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.
- Mezitím si můžete připravit náplň. K tomu nastrouhejte suluguni na hrubém struhadle a smíchejte ji s tvarohem. Přidejte dvě vejce, 2 lžíce mléka, sůl a pepř podle chuti. Ingredience promíchejte a náplň dejte stranou.
- Když se těsto 2-3krát zvětší, ještě jednou ho lehce prohněteme a pak ho rozdělíme na čtyři díly. Těsto rozválíme na obdélníky a rovnoměrně na ně rozetřeme náplň, přičemž na okrajích těsta necháme důlky.
- Okraje těsta uprostřed těsta pevně uzavřete a poté přeneste chačapuri na plech vyložený pergamenem, uzavřenou částí směrem dolů. Uprostřed udělejte podélný řez a khačapuri „rozložte“.
- Existuje i jednodušší způsob – náplň položíme na obdélník těsta a pak okraje těsta přehneme, aby vznikla „lodička“.
- Těsto potřeme 1 žloutkem a khachapuri vložíme na 15-20 minut do trouby vyhřáté na 230 stupňů. Poté udělejte do náplně khačapuri malý důlek a do každého rozbijte jeden žloutek.
- Vložte khačapuri do trouby na dalších 5 minut, aby se žloutek prohřál a ztuhl. Při podávání můžeme khachapuri lehce posypat čerstvě mletým pepřem.