Královský Smeetannik s karamelovými koláči: klasický recept s jedním tajemstvím

Podle tohoto receptu vaří málokdo a velmi marně.

Mnoho lidí miluje dort ze zakysané smetany pro jeho jedinečnou chuť dětství. Bohužel je vzácné najít v obchodech „právě“ tento moučník, navíc připravený nejen chutně, ale i kvalitně. Naučte se připravit dort Smeetannik vlastníma rukama doma.

Nevěřte, pokud vám někdo řekne, že jeden z nejtěžších dortů na přípravu je Smeetannik – klasický recept předpokládá použití pouze zakysané smetany. Ve skutečnosti se ukazuje, že pokud do těsta přidáte kondenzované mléko, dorty budou měkké a budou mít karamelovou příchuť.

Domácí dort ze zakysané smetany s kondenzovaným mlékem

Ingredience: 1:

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka;
  • 100 g másla;
  • 300 gramů mouky;
  • 400 gramů 20% zakysané smetany;
  • 150 gramů cukru;
  • 2 vejce;
  • 1 lžička jedlé sody;
  • 1 čajová lžička 9% octa.

Příprava:

  1. Nejdříve je třeba vyndat máslo z lednice předem, aby přirozeně změklo (nelze ho rozpustit na sporáku nebo v mikrovlnné troubě). Když je máslo hotové, je třeba ho vložit do mísy, rozšlehat vejce a vidličkou, metličkou nebo mixérem vše promíchat do homogenní konzistence. Poté přilijte plechovku kondenzovaného mléka a ještě jednou promíchejte.
  2. Sodovku uhaste octem a přidejte do vaječné směsi. Mouku prosejeme, po částech přisypáváme za stálého míchání. Vzniklé těsto rozdělíme na 2 stejné díly. Formu na pečení vymažeme olejem nebo vyložíme pergamenem, nalijeme první část těsta, pečeme při 180 stupních v troubě 30-40 minut. Po vychladnutí vyjmeme z formy a stejným způsobem upečeme druhý koláč.
  3. Každý z koláčů podélně rozkrojte nožem tak, abyste měli ze dvou koláčů čtyři. V samostatné míse ušlehejte zakysanou smetanu s cukrem dohladka (čím déle, tím lépe, optimální je 10-15 minut). Smetanu dejte na 1 hodinu do lednice.
  4. Po této době sestavit dort – vyložit první dort, potřít ho krémem, pak druhý – potřít, třetí – potřít. Okraje nařízneme nožem, aby byl dort rovný. Čtvrtý dort rozdrobíme rukama na drobky a posypeme Smeetannikem ze všech stran. Aby drobenka lépe držela, můžeme ji smíchat se zbytkem krému. Když je moučník hotový, dejte ho přes noc do lednice a ráno podávejte chutný Smeetannik jako v dětství na stůl.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: