Lze rýži a pohanku skladovat v lednici – nečekaná odpověď.
Kde je nejlepší skladovat obiloviny / Koláž: Glavred, foto: , Pixabay/filkaman
Dozvíte se:
- Jak správně skladovat pohanku a rýži
- Jaké jsou nejčastější chyby při skladování obilovin
Obiloviny jsou jednou z nejoblíbenějších příloh i přísad do různých pokrmů. Z nich zůstávají nejoblíbenější pohanka a rýže, které jsou nejen zdravé, ale také rychlé na přípravu.
Podle Vitalije Burdygy, ředitele Výzkumného ústavu obilovin, má na skladování pohanky negativní vliv časté kolísání vlhkosti semen způsobené změnami vlhkosti vzduchu. Vědec uvádí, že závazným pravidlem, které ovlivňuje dlouhodobé skladování, je dodržování optimální vlhkosti vzduchu.
Jak uchovávat rýži a pohanku
Přečtěte si článek „Proč v USA pohanku nejedí, ale na Ukrajině ji milují“.
Proto je při dlouhodobém skladování pohanky velmi důležité dodržovat správný teplotní režim. Díky tomu zůstane výrobek po dlouhou dobu vhodný ke konzumaci. Odborníci upozorňují, že pokud je pohanka skladována v pytlích, pak je nutné vytvořit speciální palety ne níže než 10 cm od podlahy.
V tomto případě je třeba sklad pravidelně větrat, a to pomocí aktivního větrání. Je třeba mít na paměti, že relativní vlhkost vzduchu by neměla být vyšší než 60-70 % a teplota by měla být nižší než teplota v místnosti, jinak hrozí kondenzace vlhkosti na semenech. Optimální je suché skladování za studena pro všechny plodiny, ale přechlazení (pod minus 10-15 °C) je nepřípustné.
Zda lze rýži a pohanku skladovat v chladničce
Při dlouhodobém skladování obilovin je přípustné použít chladničku za předpokladu, že pohanka nebo rýže jsou zabaleny velmi pečlivě, aby se zabránilo pronikání cizích pachů.
Důvodem pro skladování obilovin v chladničce nebo mrazničce je skutečnost, že tuky v nezpracované rýži při pokojové teplotě poměrně rychle oxidují. To může nepříznivě ovlivnit žluklý zápach a chuť.
Kde nejlépe skladovat pohanku
Pro uchování obilovin v odpovídající kvalitě je nutné dodržovat jednoduchá pravidla. Ke skladování používejte chladné a suché místo. Nedovolte, aby byl výrobek vystaven přímému slunečnímu záření. To pomůže ochránit pohanku a rýži před oxidací a zachovat chuť a vůni obilovin.
Zajímavosti o pohance
Pohanka je cenným zdrojem bílkovin. Obsahuje 18 esenciálních aminokyselin a složením se blíží vyváženým bílkovinám slepičích vajec a sušeného mléka.
Pohanka obsahuje tři z osmi esenciálních aminokyselin (threonin, lysin, tryptofan), což z ní činí nezbytnou potravinu pro lidi, kteří nejedí maso. Kromě toho je pohanka mnohem lépe stravitelná než masné výrobky.
Pohanka odstraňuje z těla škodlivý cholesterol a toxiny. Měli by ji konzumovat starší lidé a lidé trpící anémií.
Konzumace pohankové kaše zlepšuje psycho-emocionální stav a mozkové funkce.
Pohanka zachraňuje před nespavostí. Pokud se vám špatně spí, naplňte si polštář pohankovými slupkami.
V Indii a Číně se věří, že pomocí pohanky můžete ovlivnit biologické body v těle, proto se pro prevenci různých nemocí doporučuje chodit po podložce, na které je pohanka rozsypaná.
Pohanka je součástí japonské národní kuchyně. Tam se z pohanky připravují pohankové nudle „soba“, které jsou velmi oblíbené.
Kde nejlépe skladovat obiloviny ve skle nebo plastu
Pokud jste si koupili kroupy v polyethylenových sáčcích, je lepší je přesypat do speciálních nádob pro dlouhodobé skladování. Je také lepší vyhnout se skladování krup v děrovaných sáčcích, protože to může negativně ovlivnit stav a chuť krup.
Nejlepší místo pro skladování krup:
- skleněné nádoby;
- sklenice o objemu různých litrů.
Další zprávy:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.