Beljaši lze připravit s otvorem uprostřed nebo bez něj.
Beljaš neboli peremyš je oblíbené pouliční občerstvení, které si můžete koupit v každém nádražním stánku. Beljaši si můžete připravit i doma, hlavní je najít „svůj“ recept. Kulinářská blogerka Daria Dariko se s vámi podělí o svůj způsob přípravy tohoto vydatného a chutného pokrmu.
Beljaši
Složení:
- mléko nebo kefír – 400 ml;
- vejce – 1 ks;
- čerstvé droždí – 25 g;
- sůl – 1 lžička;
- cukr – 2 polévkové lžíce;
- mouka – 700-800 gr;
- rostlinný olej na smažení.
Na nádivku:
- mleté hovězí (telecí, kuřecí nebo krůtí) maso – 1 kg;
- cibule – 1 ks;
- sůl, pepř.
Způsob vaření:
- Pro přípravu belyashi by měly mít všechny produkty pokojovou teplotu. Droždí zalijeme cukrem, rozdrobíme. Zalijeme teplým mlékem, přidáme vejce, sůl a zamícháme. Rovnoměrně přisypeme mouku, nespěcháme, abychom těsto nevyšlehali, hněteme. Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, vrch potřeme olejem, přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě.
- K mletému masu přidáme cibuli nakrájenou v mixéru, sůl (asi 1 lžíci), pepř a prohněteme. Hotové těsto rozdělíme na kousky a uděláme z nich beleši podle videa, přičemž necháme otvor o průměru asi 2 cm. Do středu každého beleše dáme maso, asi 50 g. Knedlíky můžete udělat i bez otvoru.
- Beljaše osmažte na rozehřátém oleji. Nejprve je vložte otvorem dolů, smažte asi 5 minut, pak je otočte a smažte ještě asi 3 minuty. Položte belyashi na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk.
Nejchutnější belyashi jsou horké.