Správné skladování masa v chladničce je nezbytné pro zachování jeho kvality a bezpečnosti. Společnost Glavred zjistila, jak dlouho lze maso v chladničce skladovat.
Jak dlouho lze maso uchovávat v lednici – termíny mnohé překvapí / Koláž Glavred, foto: depositphotos.com
Maso lze v chladničce skladovat v závislosti na jeho druhu a podmínkách skladování. Maso je důležitou potravinou a jeho správné skladování je klíčem k zachování kvality a bezpečnosti. Výkonná redaktorka America’s Test Kitchen a spolupracovnice televizního pořadu Cook’s Country Kristi Morrisonová hovořila pro kanál „America’s Test Kitchen“ na YouTube o tom, jak dlouho lze maso skladovat v chladničce.
Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak rychle rozmrazit maso, doporučujeme náš článek: Jak rozmrazit maso za 5 minut: 3 nejefektivnější způsoby.
Jak dlouho můžete uchovávat maso v chladničce
Podle ní je důležité sledovat, jak dlouho je maso v lednici uchováváno, aby se předešlo případným onemocněním z potravin.
„Především je důležité dbát na to, aby bylo maso řádně zabalené, abyste se nemuseli obávat, že vyteče a případně kontaminuje ostatní potraviny v lednici,“ upozorňuje.
Odbornice říká, že pro vařené maso platí jiná doba trvanlivosti než pro maso syrové.
„Cokoli, co bylo uvařeno, má obvykle v lednici trvanlivost asi 2-3 dny. Poté bych se syrových potravin pravděpodobně zbavil, syrové bílkoviny, jako je hovězí maso v podobě velkých steaků a pečeně, vydrží v lednici o něco déle, možná 3 až 5 dní. Zatímco mleté hovězí maso má trvanlivost jen asi dva dny,“ poznamenává Christy Morrisonová.
Podívejte se na video o tom, jak dlouho můžete uchovávat maso v lednici:
Upozorňuje, že mleté maso se skládá z menších částic a bakterie ho snáze kontaminují.
„Kuřecí maso má také poměrně krátkou dobu trvanlivosti, asi dva dny. Vepřové maso je o něco delší, možná dva až tři dny. Nejkratší trvanlivost v lednici mají ryby. Je to choulostivé maso. Nejlepší je uvařit ho hned, jak ho vytáhnete. Pokud to nemůžete udělat, určitě ji uvařte do 1-2 dnů,“ shrnula.
Kdo je Christy Morrisonová
Kristi Morrisonová je výkonnou redaktorkou videa a školy vaření a kuchařkou na obrazovce v pořadu Cook’s Country. Řídí kulinářskou produkci pro videa a vytváří osnovy pro online školu vaření America’s Test Kitchen.
V letech 2013 až 2016 pracovala jako vedoucí redaktorka časopisu Cook’s Country a předtím jako pomocná redaktorka v týmu kuchařek, kde vyvíjela, testovala a upravovala recepty.
Christy byla také kulinářskou producentkou časopisu Cook’s Country v letech 2015 a 2016. Je absolventkou bakalářského studia angličtiny na Dickinson College a magisterského studia angličtiny na Bucknell University.
V polovině kariéry se přestěhovala do Bostonu, kde získala kulinářský titul na Cambridge School of Culinary Arts (CSCA). Kromě výuky profesionálních i amatérských kurzů vaření na CSCA pracovala Christy v restauracích a cateringových kuchyních v Bostonu.
Podobný názor zastává i americké ministerstvo zemědělství. V odpovědi na dotazy uživatelů uvedlo, že chladnička zpomaluje, ale nezastavuje růst bakterií. Proto je důležité konzumovat potraviny včas, než se zkazí nebo stanou nebezpečnými.
„Syrové maso, drůbež, mořské plody a lahůdky (játra, jazyk, kýta atd.) by se měly uchovávat v chladničce pouze 1-2 dny před vařením nebo zmrazením. Pečeně, steaky, hovězí, telecí, jehněčí a vepřové maso lze skladovat 3 až 5 dní. Po tepelné úpravě lze maso, drůbež a mořské plody bezpečně skladovat v chladničce po dobu 3 až 4 dnů,“ uvádí se ve zprávě.
Co ví USDA
Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických (USDA) je podle Wikipedie federální výkonný orgán Spojených států amerických. Ministerstvo bylo založeno v roce 1889, v roce 2006 mělo rozpočet 94 miliard dolarů a 106 000 zaměstnanců (2007). Mezi funkce ministerstva patří provádění zemědělské a potravinové politiky, včetně potravinové bezpečnosti, rozvoje venkova a financování zemědělského výzkumu.
Jak správně skladovat maso v chladničce
Christy Morrisonová upozorňuje, že pro ochranu před onemocněním z potravin byste měli již zabalené maso skladovat v nějaké nádobě nebo na tácku v lednici, aby bylo odděleno od všeho ostatního v lednici.
„Jakmile to uděláte, je důležité sledovat data. Pokud chcete, zapište si datum, kdy jste si něco přinesli domů z obchodu, abyste věděli, kdy jste potravinu koupili a jak dlouho ji musíte spotřebovat,“ zdůrazňuje.
Jak správně zmrazit maso
V pořadu Nejčastější dotazy k bezpečným potravinám na kanálu YouTube amerického Gillsborough County Florida odborník upozorňuje, že nejlepší je použít ho v den nákupu.
„Pokud však maso nemůžete použít v doporučené době, zmrazte ho. Maso a drůbež si obvykle zachovávají svou kvalitu a chuť lépe, pokud jsou zmrazeny syrové, než vařené. Pokud nebyl obal otevřen, stačí vše vložit do mrazicího sáčku, vytlačit vzduch a uzavřít,“ upozorňuje.
Podívejte se na video o tom, jak správně zmrazit maso:
Upozorňujeme také, že maso by mělo být před uložením do mrazničky zchlazeno.
„Uvařené maso před vložením do mrazničky zchlaďte, aby se znovu neohřálo na jiné zmrazené potraviny,“ upozorňuje program.
Co je známo o nejčastějších dotazech týkajících se bezpečných potravin
„Safe Food FAQs“ je pořad na oficiálním kanálu YouTube vlády okresu Hillsborough na Floridě. V pořadu se odborníci dělí o různé rady týkající se vaření a uchovávání potravin v kuchyni.
„Jak se připravují potraviny pro přípravu pokrmů z potravin?
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.