Správné listy mohou při jídle přinést tělu mnoho prospěšných látek.
Salát dodává pokrmům jas a pestrost, proto se vyplatí pečlivě vybírat zeleninu. Správné listy mohou tělu během jídla přinést mnoho prospěšných látek. Uvádí to web Real simple.
Nejzdravější druhy salátu
Romain
Odbornice na výživu Amy Davisová nám řekla, že římský salát je bohatý na vitaminy A a K a kyselinu listovou. Tělo z něj získá dostatek vody a mírné množství vlákniny a draslíku, což z něj dělá chytrou volbu pro udržení hydratace, stejně jako pro zdraví očí, střev, imunitního systému a srdce.
Jemná chuť tohoto salátu navíc snese téměř jakoukoli kombinaci dresinků.
Máslová hlava
Salát Butterhead, často nazývaný Bostonský salát, je známý svou vydatnou křupavou a jemnou strukturou.
Tento salát obsahuje draslík a vitaminy A aC2. Stejně jako v mnoha jiných salátech v něm najdete také dostatek vody. Tyto živiny společně podporují zdraví srdce, imunitního systému, očí a buněk tím, že udržují rovnováhu vody v těle.
Ledové hory
Ledový salát je známý svým vysokým obsahem vody, ale obsahuje také vitaminy A a K a splňuje 40 % denní potřeby vitaminu A, stejně jako obsahuje působivé množství rostlinných látek luteinu a zeaxantinu, které jsou zdravé pro oči.
Listy ledovce jsou tak velké a silné, že je mnoho lidí používá místo chleba.
Neumyté ledové listy v polyethylenovém sáčku vydrží až dva týdny. Hodí se do salátů i na krájení a přidávání do sendvičů a hamburgerů.
Špenát
Špenát je jednou z listových zelenin bohatých na živiny a má vysoký obsah antioxidantů, vitaminu K, vitaminu A a kyseliny listové.
Kulinářské využití špenátu je téměř nekonečné. Přidává se do salátů a dokonce i do koktejlů.
Rukola
Je to zelená paprika bohatá na vitamin C, vápník a dusičnany, které jsou prospěšné pro srdce. Má vysoký obsah vitaminu A a rostlinných sloučenin, které podporují zdraví očí, kostí, srdce a imunitního systému.
Rukolu můžete použít místo bazalky nebo jako základ jednoduchého salátu s citronem, olivovým olejem a strouhaným parmazánem.
Radicchio
Jedná se o hořký salát, který snadno poznáte podle jasně fialové barvy. Tento salát lze skladovat v chladničce po dobu několika týdnů a je vhodný jak ke konzumaci v syrovém stavu, tak k vaření.
Salát je bohatý na draslík, vitamin K a antokyany, skupinu antioxidantů, které pomáhají snižovat záněty a podporují zdraví mozku.
Kapusta
Obsahuje vysoké množství vitaminů K a C pro lepší imunitu a lutein pro zdraví očí. V této vydatné zelenině najdete také významné množství vápníku a draslíku, které podporují lepší zdraví kostí a srdce.
Jedná se o vydatnou zelenou kapustu, proto je nejlepší ji před přidáním do salátů orestovat na olivovém oleji a citronové šťávě, aby listy změkly.