Jemná kůrka doplněná lehkým jablečným krémem vytváří dokonalou rovnováhu chutí.
Dort Platzok neboli „Nebe v ústech“ je skutečnou lahůdkou pro znalce pečení. Jemná kůrka doplněná lehkým jablečným krémem vytváří dokonalou rovnováhu chutí. O tom, jak připravit dort „Nebe v ústech“, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Smakoliki Julia“.
Recept na dort „Nebe v ústech“
Složení: 1:
- jablka – 1,5-2 kg
- mouka – 500 g
- vejce – 3 ks
- margarín (nebo máslo) – 200 g
- máslo – 150 g
- zakysaná smetana – 440 g
- cukr – 410 g
- kvásek – 2 lžičky
- vanilkový cukr – špetka
- kůra – podle chuti
Příprava:
- Pro přípravu koláče „Nebe v ústech“ je nutné uhníst těsto podle určitého postupu. Vejce vyšleháme se 180 g cukru na homogenní hrudkovitou hmotu a do jiné mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva.
- Do prosáté mouky vlijeme vaječnou směs a přidáme 40 g zakysané smetany. Margarín rozpustíme do tekutého stavu a vlijeme ho do ostatních surovin. Uhněteme vláčné těsto, rozdělíme ho na pět dílů a dáme na hodinu do lednice.
- Poté těsto rozválejte na tenké placky o velikosti asi 30×24 cm. Pláty těsta opatrně přeneste na plech vyložený pergamenem na pečení.
- Koláčky pečte asi 15 minut při teplotě 180 °C. Je důležité, aby se nepropekly – těsto by mělo získat lehce zlatavou barvu.
- Pro přípravu jablečného krému je třeba ovoce oloupat a nastrouhat na hrubém struhadle. Pro vyvážení chuti je lepší použít kyselá jablka.
- Jablka přendáme do hluboké pánve, přidáme 250 g zakysané smetany a 70 g cukru. Nastrouhané ovoce povařte 5-10 minut do změknutí, poté nechte vychladnout.
- Smetanové máslo vyšleháme se zbytkem cukru do nadýchané hmoty a postupně přidáváme podušená jablka. Pro zajímavější chuť můžeme přidat citronovou kůru a vanilkový cukr.
- Na první korpus dáme část krému s jablky a přikryjeme ho druhým korpusem. Krém rozetřete na těsto a opakujte předchozí krok, dokud nejsou ingredience hotové.
- Vrchní vrstvu by měl tvořit krém. Dort „Nebe v ústech“ vložte na několik hodin do chladničky, aby kůrky nasákly krémem. Poté lze dezert podávat.