Je přísně zakázáno jíst je syrové a existuje pro to důležité vysvětlení.
Mnoho lidí používá mraženou zeleninu nesprávně a ohrožuje tím svůj organismus. Je kategoricky nemožné jíst je syrové a existuje pro to důležité vysvětlení. Informuje o tom webová stránka Zdraví.
Rizika konzumace syrové mražené zeleniny
Někteří lidé mraženou zeleninu nevaří, například ji hodí do mixéru a připraví z ní smoothie nebo džus. Často se lidé při vaření mražené zeleniny neřídí pokyny uvedenými na obalu a nevědí, že může být kontaminována choroboplodnými zárodky.
Janet Baferová, vedoucí manažerka Institutu pro bezpečnost potravin, uvedla, že s mraženou zeleninou je to jako s každým jiným syrovým produktem – vždy existuje možnost kontaminace choroboplodnými zárodky.
Bakterie listeria monocytogenes v mražené zelenině může způsobit bakteriální onemocnění zvané listerióza, které má dvě formy: střevní a invazivní.
Střevní listerióza často způsobuje průjem a zvracení, zatímco invazivní forma může vést k příznakům podobným chřipce, zmatenosti, křečím a dokonce i smrti.
Buffer zdůraznil, že zmrazení nezničí některé mikroby v potravinách, včetně hepatitidy A a noroviru. Pouze omezuje růst bakterií.
Lidé, kteří jedí mraženou zeleninu syrovou, jsou vystaveni většímu riziku onemocnění.
Jak vařit mraženou zeleninu
Je velmi důležité dodržovat pokyny pro vaření mražené zeleniny. Obaly často obsahují informace o bezpečnosti potravin, které uvádějí, že zelenina by se měla vařit při vysokých teplotách. Dodržování těchto pokynů snižuje riziko onemocnění.
Je důležité vědět, že mražená zelenina není potravina určená k přímé spotřebě. Před konzumací vyžadují další zpracování.