Klasický Bigos: recept na chutný pokrm z čerstvého a kysaného zelí

Bigos – tradiční pokrm polské kuchyně a její gastronomický symbol

Kdo bigos vymyslel a proč se mu tak říká, se historici kuchařství přou dodnes. Předpokládá se, že název pochází z latiny a ingredience se „sekaly“ šavlí. Ale ať už to tak bylo, nebo ne, bigos (nebo bigus) je vydatný chutný pokrm ze zelí s masem. Existuje mnoho variant vaření bigosu, takže si každý může vybrat tu, která mu chutná. Recept byl sdílen na webových stránkách Kwestia Smaku.

Polský bigos

Složení:

  • 500 g vepřového masa (např. krkovice);
  • 200 g klobásy;
  • 1 cibule;
  • 2 lžíce rostlinného oleje;
  • 3 šálky vývaru nebo vody;
  • 30 g sušených hříbků;
  • 2 polévkové lžíce švestkového džemu nebo několik sušených švestek;
  • 1 jablko – podle potřeby;
  • 1 kg kysaného zelí – lze nahradit 500 g kysaného zelí a 500 g čerstvého bílého zelí;
  • 1 lžíce rajčatového protlaku;
  • 1 polévková lžíce mouky;
  • 1 lžíce másla.

Koření:

  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce majoránky.

Příprava:

  1. Maso nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji ve velkém hrnci. Přidejte maso a důkladně orestujte.
  2. Přilijte 2 šálky horkého vývaru nebo vody se solí a pepřem a přiveďte k varu. Poté přidáme nakrájené sušené houby, přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a vaříme asi 45 minut.
  3. Přidejte bobkový list, nové koření, kmín, majoránku, švestkový džem nebo nakrájené švestky, oloupané a na kostičky nakrájené jablko a promíchejte.
  4. Přidáme vymačkané kysané zelí a hrnek vody a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut.
  5. Klobásu oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme k zelí a vaříme asi 30 minut. Na závěr přidejte rajčatový protlak.
  6. Na suché pánvi osmahněte mouku, když začne hnědnout, přidejte lžíci másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  7. Aniž bychom vypínali oheň, postupně přidáme několik lžic zelí a stále mícháme. Obsah pánve přelijte zpět do hrnce, promíchejte a přiveďte k varu.
  8. Pokud používáme uzenou klobásu, můžeme ji z opékání vynechat. Používáme-li částečně čerstvé zelí, nakrouháme ho a potřeme solí, aby pustilo šťávu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: