Bigos – tradiční pokrm polské kuchyně a její gastronomický symbol
Kdo bigos vymyslel a proč se mu tak říká, se historici kuchařství přou dodnes. Předpokládá se, že název pochází z latiny a ingredience se „sekaly“ šavlí. Ale ať už to tak bylo, nebo ne, bigos (nebo bigus) je vydatný chutný pokrm ze zelí s masem. Existuje mnoho variant vaření bigosu, takže si každý může vybrat tu, která mu chutná. Recept byl sdílen na webových stránkách Kwestia Smaku.
Polský bigos
Složení:
- 500 g vepřového masa (např. krkovice);
- 200 g klobásy;
- 1 cibule;
- 2 lžíce rostlinného oleje;
- 3 šálky vývaru nebo vody;
- 30 g sušených hříbků;
- 2 polévkové lžíce švestkového džemu nebo několik sušených švestek;
- 1 jablko – podle potřeby;
- 1 kg kysaného zelí – lze nahradit 500 g kysaného zelí a 500 g čerstvého bílého zelí;
- 1 lžíce rajčatového protlaku;
- 1 polévková lžíce mouky;
- 1 lžíce másla.
Koření:
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce majoránky.
Příprava:
- Maso nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji ve velkém hrnci. Přidejte maso a důkladně orestujte.
- Přilijte 2 šálky horkého vývaru nebo vody se solí a pepřem a přiveďte k varu. Poté přidáme nakrájené sušené houby, přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a vaříme asi 45 minut.
- Přidejte bobkový list, nové koření, kmín, majoránku, švestkový džem nebo nakrájené švestky, oloupané a na kostičky nakrájené jablko a promíchejte.
- Přidáme vymačkané kysané zelí a hrnek vody a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut.
- Klobásu oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme k zelí a vaříme asi 30 minut. Na závěr přidejte rajčatový protlak.
- Na suché pánvi osmahněte mouku, když začne hnědnout, přidejte lžíci másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Aniž bychom vypínali oheň, postupně přidáme několik lžic zelí a stále mícháme. Obsah pánve přelijte zpět do hrnce, promíchejte a přiveďte k varu.
- Pokud používáme uzenou klobásu, můžeme ji z opékání vynechat. Používáme-li částečně čerstvé zelí, nakrouháme ho a potřeme solí, aby pustilo šťávu.