Odborníci na výživu odhalili krátkodobé a dlouhodobé účinky masa na organismus
Jakkoli jsou steaky a hamburgery oblíbené, červené maso má ve světě zdraví špatnou pověst. Zeptejte se kteréhokoli lékaře nebo odborníka na výživu na zdravou výživu a pravděpodobně vám doporučí jíst méně červeného masa a více vlákniny. O tom, zda je červené maso zdravé a jaký vliv může mít jeho pravidelná konzumace na váš organismus, vyprávěli odborníci na výživu Parade.
Které červené maso je nejzdravější
Při určování, zda je červené maso zdravé, je důležité přesně vědět, o jaký druh masa se jedná. Odbornice na výživu Patricia Wheelsová vysvětlila, že červeným masem se rozumí svalové maso, jako je hovězí, telecí, vepřové a jehněčí.
„Přestože červené maso vyvolává v posledních letech kontroverze, může být součástí vyváženého jídelníčku,“ uvedla.
Takové maso podle ní obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, železo a zinek, které v mnoha jiných potravinách chybí.
„Červené maso je jedním z nejlepších zdrojů hemového železa, což je forma železa, která je vysoce biologicky dostupná a snadno vstřebatelná pro tělo. Proto je obzvláště cenné pro lidi s nízkou hladinou železa nebo jeho nedostatkem,“ říká odbornice na výživu Christina Illien.
Zároveň doporučuje jíst červené maso maximálně dvakrát týdně.
Červené maso – výhody a škody
Můžete se cítit energičtější
Odborníci na výživu zdůrazňují, že červené maso má vysoký obsah bílkovin.
„Porce o hmotnosti 4 unce (asi 114 gramů – pozn. red.), tedy zhruba velikost balíčku karet, obsahuje asi 30 gramů bílkovin, což z něj činí nejlepší volbu pro pokrytí denní potřeby bílkovin a podporu regenerace svalů po tréninku, aniž by to mělo vliv na hladinu cukru v krvi,“ říká Illien. „Z krátkodobého hlediska vám konzumace většího množství bílkovin pomůže cítit se energičtěji a budete pociťovat méně výkyvů a poklesů hladiny energie, protože červené maso nezvyšuje hladinu cukru v krvi.“
Může dojít ke zhoršení trávení
Podle odborníků na výživu může pravidelná konzumace masa vést k zažívacím potížím.
„Červené maso s vysokým obsahem tuku může při pravidelné konzumaci přispět k nadýmání břicha, průjmu nebo zácpě,“ říká Wheels. „Vysoké množství nasycených tuků v červeném mase může ztěžovat jeho trávení a navíc v něm chybí vláknina, která je pro optimální trávení klíčová.“
Přibývání na váze
„Za porci masa se považují 4 unce nebo porce o velikosti balíčku karet. Větší porce zpracovaného nebo tučného masa mohou být spojeny s přibýváním na váze,“ říká kol.
Ačkoli vědecké důkazy o souvislosti mezi masem a přibýváním na váze nejsou jednoznačné, kalorický obsah červeného masa je vyšší než u rostlinných zdrojů bílkovin, což ztěžuje udržení kalorického deficitu.
Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění
Wheels vysvětluje, že vysoký obsah tuku v červeném mase je spojen se zvýšenou hladinou cholesterolu a krevním tlakem, což představuje další zátěž pro kardiovaskulární systém a může časem vést k srdečním onemocněním.
Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku
Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu a pravděpodobnost, že jí onemocníte, je vyšší, pokud jíte hodně červeného masa – podle vědeckých studií je to 20 až 30 %.
„Složky, jako jsou dusitany a vedlejší produkty vaření, například HCA a PAH, které se nacházejí v červeném mase, jsou spojeny se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku,“ říká Wheels.
Čím nahradit červené maso
Pokud chcete snížit množství červeného masa ve svém jídelníčku, doporučuje Illien nahradit ho tučnými rybami, jako je losos, makrela, sardinky, ančovičky a sleď.
„Výbornou náhradou jsou také libovější zdroje živočišných bílkovin, jako je kuřecí a krůtí maso. Zařazení rostlinných zdrojů bílkovin bohatých na vlákninu, jako je čočka, quinoa a fazole, navíc pomůže vytvořit pestřejší, na živiny bohatší a vyváženější stravu,“ říká Illien.