Domácí bochník: jak snadno připravit chutné domácí pečivo

Hotový bochník by se měl před konzumací nechat mírně vychladnout.

Domácí bochník má zvláštní chuť a chutná lépe než bochník koupený v obchodě. Jeho příprava je poměrně snadná. Kuchařská blogerka Světlana Bauerová vysvětluje a ukazuje, jak přesně na to.

Domácí bochník

Složení: 1:

  • teplá voda – 200 ml;
  • sůl – 0,5-1 lžička;
  • cukr – 3 polévkové lžíce;
  • rostlinný olej – 30 ml;
  • sušené droždí – 5 g (čerstvé droždí – 15 g);
  • mouka – cca 350 g.

Způsob vaření:

  1. Do mísy nalijte teplou vodu, přidejte sůl, cukr a droždí. Dobře promíchejte, aby se vše rozpustilo. Prosejeme mouku a postupně ji přidáváme do mísy. Zadělejte těsto, během hnětení přidávejte rostlinný olej a důkladně prohněťte.
  2. Těsto přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu na teplém místě, aby se zdvojnásobilo.
  3. Po vykynutí těsto položte na stůl, prohněťte a rozválejte na plát. Těsto rozválejte na bochník a nezapomeňte okraje přitisknout a přehnout dovnitř. Bochník položte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Bochník přikryjte utěrkou a nechte 20-30 minut odpočívat. Do bochníku udělejte zářezy a povrch potřete rozšlehaným vejcem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 25-30 minut dozlatova.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: