Medovník je velmi chutný, bohatý a aromatický koláč. Jeho složitý postup přípravy lze mnohonásobně zjednodušit a ušetřit námahu i čas.
Dort Medovník – jehož receptem se dnes budeme zabývat – lze připravit různými způsoby. V klasické verzi se vyválí ochucené korpusy, z nichž se každý upeče zvlášť, a poté se moučník sestaví. To však není podmínkou.
Existuje u Medovníku recept na plnění dortů. To je případ, kdy se těsto nemusí válet, ale jednoduše se vylije na plechy a upeče. Díky tomu je možné získat lahodný ochucený moučník bez zbytečného shonu a bez ztráty celého dne v kuchyni.
Podívejme se nyní blíže na recept na Medovníkový dort.
Krémový medovníkový dort – recept na 20 minut
Medový dort bez válení se připravuje velmi jednoduše, což vám umožní připravit si tento lahodný dezert doma bez větších obtíží.
Složení: 1:
- 150 g medu;
- 40 gramů cukru;
- 50 gramů másla;
- 70 gramů zakysané smetany;
- 0,5 lžičky jedlé sody;
- 1 vejce;
- 150 gramů mouky;
- 300 mililitrů dvojité smetany;
- 3 lžíce vařeného kondenzovaného mléka.
Příprava:
- Na pánvi zahřejte med a cukr. Když se objeví bublinky, přidejte máslo a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Přilijte zakysanou smetanu a jedlou sodu. Promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud směs nezíská karamelovou barvu.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Rozšlehejte vejce a promíchejte, poté přisypte mouku a směs přiveďte k homogenní konzistenci. Těsto rozdělte rovnoměrně do dvou talířů nebo misek. Těsto z jedné mísy přelijte na plech vyložený pergamenem a stěrkou ho zploštěte. Upečte dvě placky a okraje ořízněte tak, aby vznikly rovnoměrné obdélníky.
- Na krém ušleháme smetanu a kondenzované mléko. Měli byste získat svěží a stabilní hmotu. Dva dorty položte vedle sebe na stůl. První z nich potřete krémem a stočte do rolády, ale ne úplně dokola. Druhý dort namažte tukem a pokračujte ve stočení rolády, kterou také přiložte. Zbytkem krému potřete všechny strany hotového dortu. Rozkrojte kousky dortů, které jste předtím nakrájeli, utlučte je mixérem na drobenku a posypte jimi roládu ze všech stran. Nechte medový litý dort trochu nasáknout a pak ho můžete rozkrojit.