Chcete-li se dozvědět, jak uvařit čanachi na ukrajinský způsob, přečtěte si níže.
Čanachi je tradiční gruzínské jídlo ze skopového masa a zeleniny. Čanachi se však vaří i v západních oblastech Ukrajiny – z masa a fazolí, s přidáním česneku a papriky. O tom, jak uvařit čanachi v ukrajinštině, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube Zakarpatska Gospodinya.
Recept na čanachi
Složení: 1:
- maso – 700 g
- vařené (nebo konzervované) fazole – 600 g
- brambory – 800 g
- mrkev – 2 ks.
- rajče – 1-2 ks
- cibule – 1 ks.
- česnek – 3-4 stroužky
- sůl – podle chuti
- pepř – podle chuti
- sladká paprika – 1-2 lžičky
- bylinky (kopr nebo petržel) – podle chuti
Příprava:
- Pro přípravu tohoto ukrajinského pokrmu podobného guláši oloupejte brambory, mrkev, cibuli a česnek. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte nožem.
- Brambory nakrájejte na středně velké kostky, mrkev na kolečka nebo půlkolečka a cibuli na malé kostičky. Maso by mělo být také nakrájeno na středně velké kostky. Rajčata blanšírujte a poté je očistěte.
- V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a vložte do něj maso. Kousky masa smažte, dokud nezhnědne a neodpaří se tekutina.
- Poté vsypeme cibuli a mrkev, osolíme a opepříme. Hrnec přikryjte pokličkou a duste suroviny do měkka, podle potřeby přidávejte vodu.
- Poté přidejte papriku a maso se zeleninou promíchejte. Do hrnce přilijte také rajčatový protlak a suroviny znovu promíchejte.
- V samostatné pánvi osmahněte na oleji brambory a občas je promíchejte. Když jsou brambory zcela uvařené, osolte je podle chuti.
Čanachi můžete dokončit dvěma způsoby: do hrnce, ve kterém se dusí maso, nasypte brambory a uvařené fazole, zalijte vařící vodou tak, aby zakryla všechny ingredience, a pokrm několik minut povařte. Přidejte také česnek.
Případně můžete všechny ingredience spojit v hrnci a několik minut ohřívat v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Hotový pokrm naaranžujte na talíře a posypte nasekanými bylinkami.