Všichni je jedí každý den! Potraviny, které mohou způsobovat časté bolesti hlavy, byly pojmenovány.

Záchvaty migrény jsou často způsobeny několika faktory. Faktorem může být nejen stres, ale také jídlo.

Časté bolesti hlavy mohou být vyvolány v důsledku určitých potravin. Tyramin v potravinách může dokonce vyvolat záchvaty migrény. Uvádí to webová stránka Infobae.

Co víme o tyraminu

Tyramin je alkaloid, který je svým účinkem na lidský organismus podobný adrenalinu a může vyvolat silné bolesti hlavy, nervovou vzrušivost, zvýšit svalový tonus, krevní tlak a hladinu cukru.

Dr. Maria Teresa Goicoechea uvedla, že na rozdíl od běžných bolestí hlavy je migréna neurologické (nikoli psychiatrické) onemocnění.

Lékařka popsala hlavní příznaky:

  • nevolnost
  • zvracení
  • nesnášenlivost světla, zvuků, pachů nebo pohybu.
  • potíže se soustředěním
  • pocit napětí v krku

Co způsobuje bolesti hlavy

Záchvaty migrény jsou často způsobeny několika faktory. Může jít nejen o stres, ale také o jídlo, které může být příčinou tyraminu.

National Headache Foundation identifikovala tyramin jako vazoaktivní aminokyselinu, která se nachází v některých potravinách. U některých lidí způsobuje bolesti hlavy a je produktem získaným přeměnou tyrosinu (aminokyselina obsažená v mnoha bílkovinách) na adrenalin (aktivní hormon, který je produkován vnitřně v nadledvinách).

Potraviny obsahující tyramin mohou způsobovat bolesti hlavy nebo migrény.

Které potraviny obsahují tyramin

Tyramin je přítomen v mnoha potravinách, ale obzvláště koncentrovaný je ve fermentovaných potravinách a nápojích. Je to proto, že mikrobi v průběhu času přeměňují aminokyselinu tyrosin na tyramin.

Studie ukazují, že čím déle potravina zraje nebo kvasí, tím vyšší je v ní obsah tyraminu.

Mezi potraviny bohaté na tyramin patří:

  1. sýry, jako je zrající čedar, švýcarský a parmezán, sýry s modrou plísní, jako je Stilton a Gorgonzola, Camembert.
  2. uzeniny ošetřené solí a dusičnany nebo dusitany, jako jsou klobásy a salámy.
  3. uzené nebo zpracované maso, např. párky v rohlíku, slanina nebo uzené ryby.
  4. Konzervované nebo fermentované potraviny, např. kysané zelí, kimči, kaviár, tofu nebo nakládaná zelenina.
  5. Omáčky, jako je sójová omáčka, miso omáčka ke krevetám a teriyaki omáčka.
  6. sójové výrobky
  7. hrách a fazole
  8. sušené ovoce, jako jsou sultánky, švestky, přezrálé banány nebo avokádo.
  9. Alkoholické nápoje, jako je pivo, červené víno a likéry.

Kromě vyhýbání se potravinám, které mohou vyvolat bolesti hlavy, je vhodné dodržovat také tato doporučení:

  • Nevynechávejte jídlo, protože to může zvýšit riziko záchvatu migrény.
  • snídaně by měla být bohatá na bílkoviny, jezte do 30-60 minut po ranním probuzení.
  • abyste se cítili déle sytí, snažte se do každého jídla zařadit sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky.
  • Místo sladkých nápojů pijte během dne vodu.

Kromě tyraminu mohou být někteří lidé citliví na fenyletylamin, aspartam, glutaman sodný, dusičnany, dusitany, alkohol a kofein. Výzkum naznačuje, že vyhýbání se těmto látkám může pomoci snížit riziko migrény.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: