Záchvaty migrény jsou často způsobeny několika faktory. Faktorem může být nejen stres, ale také jídlo.
Časté bolesti hlavy mohou být vyvolány v důsledku určitých potravin. Tyramin v potravinách může dokonce vyvolat záchvaty migrény. Uvádí to webová stránka Infobae.
Co víme o tyraminu
Tyramin je alkaloid, který je svým účinkem na lidský organismus podobný adrenalinu a může vyvolat silné bolesti hlavy, nervovou vzrušivost, zvýšit svalový tonus, krevní tlak a hladinu cukru.
Dr. Maria Teresa Goicoechea uvedla, že na rozdíl od běžných bolestí hlavy je migréna neurologické (nikoli psychiatrické) onemocnění.
Lékařka popsala hlavní příznaky:
- nevolnost
- zvracení
- nesnášenlivost světla, zvuků, pachů nebo pohybu.
- potíže se soustředěním
- pocit napětí v krku
Co způsobuje bolesti hlavy
Záchvaty migrény jsou často způsobeny několika faktory. Může jít nejen o stres, ale také o jídlo, které může být příčinou tyraminu.
National Headache Foundation identifikovala tyramin jako vazoaktivní aminokyselinu, která se nachází v některých potravinách. U některých lidí způsobuje bolesti hlavy a je produktem získaným přeměnou tyrosinu (aminokyselina obsažená v mnoha bílkovinách) na adrenalin (aktivní hormon, který je produkován vnitřně v nadledvinách).
Potraviny obsahující tyramin mohou způsobovat bolesti hlavy nebo migrény.
Které potraviny obsahují tyramin
Tyramin je přítomen v mnoha potravinách, ale obzvláště koncentrovaný je ve fermentovaných potravinách a nápojích. Je to proto, že mikrobi v průběhu času přeměňují aminokyselinu tyrosin na tyramin.
Studie ukazují, že čím déle potravina zraje nebo kvasí, tím vyšší je v ní obsah tyraminu.
Mezi potraviny bohaté na tyramin patří:
- sýry, jako je zrající čedar, švýcarský a parmezán, sýry s modrou plísní, jako je Stilton a Gorgonzola, Camembert.
- uzeniny ošetřené solí a dusičnany nebo dusitany, jako jsou klobásy a salámy.
- uzené nebo zpracované maso, např. párky v rohlíku, slanina nebo uzené ryby.
- Konzervované nebo fermentované potraviny, např. kysané zelí, kimči, kaviár, tofu nebo nakládaná zelenina.
- Omáčky, jako je sójová omáčka, miso omáčka ke krevetám a teriyaki omáčka.
- sójové výrobky
- hrách a fazole
- sušené ovoce, jako jsou sultánky, švestky, přezrálé banány nebo avokádo.
- Alkoholické nápoje, jako je pivo, červené víno a likéry.
Kromě vyhýbání se potravinám, které mohou vyvolat bolesti hlavy, je vhodné dodržovat také tato doporučení:
- Nevynechávejte jídlo, protože to může zvýšit riziko záchvatu migrény.
- snídaně by měla být bohatá na bílkoviny, jezte do 30-60 minut po ranním probuzení.
- abyste se cítili déle sytí, snažte se do každého jídla zařadit sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky.
- Místo sladkých nápojů pijte během dne vodu.
Kromě tyraminu mohou být někteří lidé citliví na fenyletylamin, aspartam, glutaman sodný, dusičnany, dusitany, alkohol a kofein. Výzkum naznačuje, že vyhýbání se těmto látkám může pomoci snížit riziko migrény.