Nejen chutné, ale i zdravé: co se stane s vaším tělem, když budete pravidelně jíst jogurt

Tyto zdravotní benefity snadno zavedou jogurt mezi lidi, kteří ho zatím nekonzumují.

Mnoho lidí jogurt miluje. Je to jeden z nejoblíbenějších mléčných výrobků, který se vyrábí kvašením mléka pomocí bakteriálního zákysu.

Bakterie fermentují laktózu (přirozený cukr v mléce) a produkují kyselinu mléčnou. Ta způsobuje srážení bílkovin v mléce a dává jogurtu jeho charakteristickou kyselou chuť a strukturu. Jogurt má mnoho zdraví prospěšných účinků, píše VeryWell Eating.

Zlepšuje trávení

Jogurt je známý svými blahodárnými účinky na trávení díky obsaženým bakteriálním kulturám. Mnoho druhů jogurtů obsahuje probiotika – prospěšné bakterie, které zlepšují zdraví střev.

Lidé se syndromem dráždivého tračníku mohou při pravidelné konzumaci jogurtu zaznamenat zlepšení příznaků. Probiotika obsažená v jogurtu navíc mohou pomoci zmírnit příznaky chronického průjmu nebo zácpy.

Podporuje zdraví kostí

Ačkoli jogurt přirozeně neobsahuje vitamin D, lze jej jím obohatit. A vitamin D zase pomáhá tělu vstřebávat vápník a také zlepšuje imunitu a snižuje riziko srdečních onemocnění.

Snižuje krevní tlak

Pravidelná konzumace jogurtu může zlepšit činnost srdce a snížit krevní tlak. Většina druhů jogurtů obsahuje vitaminy skupiny B, jako je vitamin B12 (kobalamin) a vitamin B2 (riboflavin), které chrání před kardiovaskulárními chorobami a snižují riziko vrozených vad neurální trubice.

Jogurt obsahuje také fosfor, hořčík a draslík, minerální látky, které pomáhají regulovat krevní tlak a metabolismus.

Snižuje zánět

Probiotika obsažená v jogurtu navíc mohou posílit imunitní systém tím, že snižují zánět.

Konzumaci jogurtu by se však měli vyhnout lidé, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy, alergií na mléko nebo diabetici.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: