Tyto zdravotní benefity snadno zavedou jogurt mezi lidi, kteří ho zatím nekonzumují.
Mnoho lidí jogurt miluje. Je to jeden z nejoblíbenějších mléčných výrobků, který se vyrábí kvašením mléka pomocí bakteriálního zákysu.
Bakterie fermentují laktózu (přirozený cukr v mléce) a produkují kyselinu mléčnou. Ta způsobuje srážení bílkovin v mléce a dává jogurtu jeho charakteristickou kyselou chuť a strukturu. Jogurt má mnoho zdraví prospěšných účinků, píše VeryWell Eating.
Zlepšuje trávení
Jogurt je známý svými blahodárnými účinky na trávení díky obsaženým bakteriálním kulturám. Mnoho druhů jogurtů obsahuje probiotika – prospěšné bakterie, které zlepšují zdraví střev.
Lidé se syndromem dráždivého tračníku mohou při pravidelné konzumaci jogurtu zaznamenat zlepšení příznaků. Probiotika obsažená v jogurtu navíc mohou pomoci zmírnit příznaky chronického průjmu nebo zácpy.
Podporuje zdraví kostí
Ačkoli jogurt přirozeně neobsahuje vitamin D, lze jej jím obohatit. A vitamin D zase pomáhá tělu vstřebávat vápník a také zlepšuje imunitu a snižuje riziko srdečních onemocnění.
Snižuje krevní tlak
Pravidelná konzumace jogurtu může zlepšit činnost srdce a snížit krevní tlak. Většina druhů jogurtů obsahuje vitaminy skupiny B, jako je vitamin B12 (kobalamin) a vitamin B2 (riboflavin), které chrání před kardiovaskulárními chorobami a snižují riziko vrozených vad neurální trubice.
Jogurt obsahuje také fosfor, hořčík a draslík, minerální látky, které pomáhají regulovat krevní tlak a metabolismus.
Snižuje zánět
Probiotika obsažená v jogurtu navíc mohou posílit imunitní systém tím, že snižují zánět.
Konzumaci jogurtu by se však měli vyhnout lidé, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy, alergií na mléko nebo diabetici.