V dnešním světě bude stále více lidí věnovat pozornost individuálnímu přístupu k výživě.
Zdravá výživa je rok od roku populárnější. To vede ke vzniku nových trendů ve výživě, které získávají na popularitě. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku dietoložky a odbornice na výživu Oleny Kostjukové.
Výživa založená na rostlinách
Tato strava zahrnuje méně masa, více zeleniny a luštěnin. Podle odborníka taková strava udržuje zdravé srdce a snižuje riziko cukrovky a obezity.
Vyplatí se začít 1-2 dny v týdnu bez masa a nahradit ho čočkou, cizrnou nebo tofu.
Jídlo „na míru“
Jedná se o individuální jídelníček, který je sestaven na základě testů a genetiky.
V dnešním světě se bude stále více lidí obracet k personalizovanému přístupu k výživě. Díky testům DNA a analýzám mikrobioty je možné sestavit individuální stravovací plány, které zohledňují genetiku, metabolismus a další faktory.
Vaše strava bude zohledňovat specifické alergie, hladinu cukru a hormony vašeho těla.
Intuitivní stravování
Pokud se rozhodnete pro tento typ stravování, měli byste jíst pouze tehdy, když máte hlad, a přestat, když jste plní. To je pro vaše tělo velmi dobré, protože tak nasloucháte svému tělu a vyhnete se přejídání a emocionálnímu stravování.
Vyplatí se jíst pomalu, bez pomůcek a zaznamenávat pocit hladu a sytosti.
Flexitariánství
Flexitariáni jsou lidé, kteří ze svého jídelníčku nevyřazují žádné konkrétní skupiny potravin. Místo toho zakládají svůj jídelníček na potravinách rostlinného původu a jen příležitostně konzumují maso a mořské plody, mléko a vejce.
Převážně rostlinná strava, ale občas maso a ryby. To bude trend, protože jde o rovnováhu mezi zdravotními přínosy a láskou k chuti masa. Maso se vyplatí přidávat jen do hlavních jídel a svačiny dělat vegetariánské.
Minimalizujte množství odpadu
Mnoho lidí praktikuje stravování bez odpadu – využívají všechny části potravin. To zahrnuje úsporu rozpočtu a ohleduplnost k životnímu prostředí.
Odborník na výživu radí připravovat polévky ze zbytků zeleniny nebo sušit slupky citrusů na čaj.
Funkční potraviny
Funkční potraviny se stávají základní součástí jídelníčku mnoha lidí. V roce 2025 se očekává další nárůst obliby potravin, které nejen uspokojují hlad, ale poskytují i další zdraví prospěšné látky.
Patří sem potraviny s přidanými benefity: probiotika, omega-3 a vitaminy. Podpoří imunitu, trávení a zasytí energií.
Nové příchutě a směsi
Jedná se o kombinaci kuchyní z celého světa – od asijské po latinskoamerickou. Můžete si tak zpestřit jídelníček a obohatit pokrmy o nové chutě.
Zdravá střeva
Tento typ stravy zahrnuje potraviny, které podporují zdravou mikroflóru – fermentované a vlákninu. To je prospěšné, protože to podpoří lepší trávení a pokožku a dokonce i náladu.
Vyplatí se vybírat jogurty, kysané zelí, nakládanou zeleninu bez octa a hodně zeleniny.
Ekologické potraviny
Patří sem potraviny vypěstované bez použití chemických látek a způsobem šetrným k životnímu prostředí. Jsou bezpečné pro tělo i životní prostředí.
Odborník radí vybírat si místní výrobce a zemědělské produkty.
Digitalizace potravin
Technologie se aktivně začleňují do oblasti zdravé výživy. Chytré přístroje a online platformy pomáhají uživatelům nejen kontrolovat jejich stravování, ale také dostávat doporučení v reálném čase.