V případě potřeby můžete do kaše přidat máslo, med a ovoce.
Mnoho lidí nemá rádo prosnou kaši, protože ji považují za hořkou. Profesionální kuchaři se však podělili o svá tajemství, která pomohou připravit dokonalý a chutný pokrm.
Jak uvařit tu nejchutnější prosnou kaši, která nebude hořká a bude se rozplývat v ústech.
- Příprava. Nejprve je třeba kroupy vybrat tak, aby v nich nebylo nic navíc. Poté je třeba proso propláchnout pod tekoucí vodou a aktivně ho promíchat rukama. Proplachujte tak dlouho, dokud nebude voda naprosto čistá.
- Konečná úprava pro odstranění hořkosti. Proso můžete před vařením namočit na 10 minut do horké vody. Tím se ze zrna odstraní látky, které mu dodávají hořkou chuť. Druhým způsobem je spaření prosa vroucí vodou. To provedete tak, že omyté kroupy nasypete do cedníku a zalijete je vroucí vodou. Tento způsob nejenže odstraní hořkost, ale také zlepší trávení prosa.
- Volba poměrů: Vezměte si na pomoc proso, abyste se dostali do varu. Poměr krup a vody se může lišit. Chcete-li získat kaši střední konzistence, vezměte 1 šálek krup a 3 šálky vody. Pokud máte rádi drobivou kaši, snižte množství vody na 2 šálky na 1 šálek prosa. Pro tekutější kaši použijte 4 šálky vody na 1 šálek krupice.
- Postup vaření. Propláchnuté proso zalijte vodou, osolte a hrnec postavte na sporák. Kaši přiveďte za stálého míchání k varu, proso se pak nebude lepit na dno hrnce. Jakmile se kaše začne vařit, ztlumíme teplotu, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme 20-25 minut.
- Servírování: Krupicovou kaši podávejte v hrnci, v němž je umístěna, a to v rozmezí od 1 do 5 minut. Jakmile se kaše uvaří, vypněte sporák a nechte kaši ještě 10 minut louhovat. To pomůže zrnům rovnoměrně absorbovat vlhkost a změknout. V případě potřeby můžete do kaše přidat máslo, med a ovoce.