Seznam zahrnuje mandle a lískové ořechy.
Ořechy s vysokým obsahem bílkovin jsou skvělou volbou pro zahnání hladu a udržení hladiny energie, píše health.com.
„Ořechy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, zdravé tuky a klíčové živiny, jako je draslík, hořčík a vitamin E. Jsou skvělou svačinou, která pomáhá předcházet poklesům energie a výkyvům nálady během dne,“ uvádí publikace.
Které ořechy jsou nejzdravější – 10 druhů s vysokým obsahem bílkovin
Mezi těmito ořechy vedou arašídy, zatímco pistácie, které se umístily na třetím místě, obsahují všech devět esenciálních aminokyselin.
Zde je kompletní seznam ořechů, které vynikají nejvyšším obsahem bílkovin a jejichž konzumace se doporučuje:
- Arašídy. Jsou bohaté na bílkoviny, mono- a polynenasycené tuky a obsahují také mnoho antioxidačních živin včetně fenolických kyselin, fytosterolů a resveratrolu, které mohou pomoci kontrolovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.
- Mandle. Pyšní se vyváženou kombinací makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů). Mandle jsou bohaté na důležité vitaminy a minerály a pomáhají chránit před cukrovkou, obezitou a srdečními chorobami.
- Pistácie. Jsou tvořeny 21 % bílkovin, mohou přispět k pocitu nasycení, podpořit trávení a regulovat krevní tlak.
- Kešu oříšky. Jsou dobrým zdrojem draslíku a hořčíku, které se podílejí na kontrole krevního tlaku a celkovém zdraví srdce.
- Vlašské ořechy. Nejenže jsou bohaté na bílkoviny, ale mezi ořechy jsou jedinečné také tím, že obsahují převážně polynenasycené tuky. Výzkum naznačuje, že složení živin ve vlašských ořeších může přispívat ke snížení rizika onemocnění mozku souvisejících s věkem, jako je Alzheimerova choroba.
- Lískové ořechy. Lískové ořechy jsou bohaté na bílkoviny a jsou bohatým zdrojem protizánětlivých mononenasycených mastných kyselin, které mohou přispět ke zlepšení hladiny cholesterolu.
- Para ořechy Odborníci doporučují omezit konzumaci na maximálně tři para ořechy denně.
- Piniové oříšky. Obsahují asi 20 % bílkovin a 60 % tuku díky vysokému obsahu oleje. Většinu jejich tuku tvoří polynenasycené mastné kyseliny, včetně kyseliny alfa-linolenové, rostlinného zdroje srdci prospěšných omega-3 mastných kyselin.
- Pekanové ořechy. Bohaté na polynenasycené tuky, které mohou být prospěšné pro zdraví srdce. Pekanové ořechy také obsahují třísloviny, antioxidační živiny, které mohou přispívat k redukci škodlivých bakterií.
- Makadamové ořechy. Jsou jednou z mála potravin, které obsahují kyselinu palmitoolejovou, která může pomáhat snižovat obezitu.