Květák s kořením v troubě – dobrá příloha k večeři
Květák s chilli, limetkou a paprikou může být dobrou přílohou k večeři. Koření vytvoří hlubokou chuť, které nelze dosáhnout jinými přísadami. Eating Well tento recept otestoval ve své kuchyni a má několik tipů.
Květák je zdravá potravina. Obsahuje sloučeniny zvané glukosinoláty, které mohou předcházet rakovině, a také vlákninu, která je nezbytná pro zdravá střeva a trávicí systém.
Aby byl květák chutný, lze ho připravit v troubě s chilli a limetkou. Pro rozmanitost chutí kuchaři radí používat různé druhy chilli papriček: kašmíri, ancho, guajillo. Pokrm lze také posypat sýrem a opečenými dýňovými semínky.
Kromě chilli můžete přidat i další koření: uzenou papriku. kajenský pepř.
Recept
Složení:
- 6 šálků růžiček květáku;
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje;
- 1 polévková lžíce limetkové šťávy a limetkové klínky a kůra na ozdobu;
- 1 lžička ancho chilli v prášku;
- 1 lžička uzené papriky;
- ½ lžičky česnekového prášku;
- ½ lžičky cibulového prášku; ½ lžičky cibulového prášku;
- ½ čajové lžičky soli;
- ⅛ lžička kajenského pepře (nepovinné);
- 1 lžíce natrhaných čerstvých lístků koriandru.
Příprava:
- Předehřejte troubu na 220 °C. Velký hluboký plech vyložte pergamenovým papírem.
- Na plechu smíchejte květák se 2 lžícemi oleje, lžící limetkové šťávy, chilli papričkou ancho, uzenou paprikou, česnekem, cibulovým práškem, solí a kajenským pepřem. Urovnejte do rovnoměrné vrstvy.
- Za občasného promíchání pečte 15-20 minut do měkka a dozlatova.
- Přendejte do servírovací mísy a posypte koriandrem. Ozdobte kůrou z limetky a podle potřeby podávejte s klínky limetky.