Hodí se k masu, rybám i zelenině.
Řecké citronové brambory (Patates Lemonates) jsou tradiční řecké jídlo, které se skládá z pečených brambor ochucených citronovou šťávou, olivovým olejem, česnekem, oreganem a dalším kořením.
Pokrm má výraznou kyselou kořeněnou chuť a obvykle se podává jako příloha k masovým, rybím nebo zeleninovým pokrmům. Brambory se pečou ve vlastní marinádě, uvnitř jsou křehké a na povrchu mírně křupavé. Foodblogerka Eleni Saltasová zveřejnila na Instagramu recept, díky kterému si můžete tento pokrm vychutnat.
Recept
Budete potřebovat: kilogram brambor, půl šálku čerstvé citronové šťávy, šálek kuřecího vývaru nebo vody, ⅓ šálku olivového oleje, tři stroužky česneku, lžíci sušeného oregana, sůl a pepř. V případě potřeby můžete brambory posypat lžičkou krupice a přidat čtyři lžíce másla a trochu sladké papriky.
Dejte troubu předehřát na 200 °C a mezitím nakrájejte brambory na plátky. V hrnci smíchejte citronovou šťávu, vývar, olivový olej, nasekaný česnek, oregano, sůl a pepř a přidejte do něj brambory. Posypeme solí, pepřem a případně krupicí a paprikou.
Vše přikryjte alobalem a pečte 45 minut a poté ještě 20-25 minut. Brambory nechte 5-7 minut zapnuté v režimu grilování, dokud nebudou křupavé. Tento pokrm podávejte teplý.