Odborník na výživu jmenuje 6 „špatných“ potravin, které byste měli jíst pro zdraví srdce

Seznam zahrnuje vejce a brambory

Některé potraviny, které mají špatnou pověst, mohou mít ve skutečnosti překvapivý přínos pro zdraví srdce a mohou být součástí zdravého jídelníčku, pokud jsou konzumovány s mírou a připravovány zdravým způsobem, píše server eatingwell.com.

„Po léta byly některé potraviny považovány za „špatné“ pro zdraví srdce – často kvůli zastaralým výživovým mýtům nebo zavádějícím radám na sociálních sítích. Výzkum a názory odborníků však ukazují, že mnohé z těchto potravin jsou ve skutečnosti zdraví prospěšné, včetně zdraví srdce,“ uvádí publikace.

Co jíst, abyste měli zdravé srdce – 6 potravin

Certifikovaná odbornice na výživu Veronica Rouseová identifikovala několik takzvaných „špatných“ potravin, které mohou být pro vaše srdce prospěšné:

  • Vejce. Moderní výzkumy ukazují, že cholesterol obsažený v potravinách má menší vliv na hladinu cholesterolu v krvi, než se dříve myslelo. Odborník na výživu poukázal na studii v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, která ukázala, že mírná konzumace vajec není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Vejce jsou navíc vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahují základní živiny, jako je cholin, který podporuje zdraví srdce i mozku.
  • Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku. Nové výzkumy naznačují, že mohou být součástí stravy zdravé pro srdce. Jak poznamenal Rouse, přehledový článek z roku 2023 zjistil, že konzumace plnotučných mléčných výrobků není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a může mít dokonce ochranný účinek díky jejich jedinečnému nutričnímu profilu.
  • Korýši a měkkýši. Krevetám, slávkám, humrům a ústřicím se často vyhýbáme kvůli obsahu cholesterolu. Ve skutečnosti jsou však bohaté na srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a mají nízký obsah nasycených tuků, takže jsou výživnou volbou pro zdraví kardiovaskulárního systému. Podle odborníka na výživu může konzumace jedné až dvou porcí mořských plodů týdně snížit riziko ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice a dokonce i úmrtí, zejména pokud v jídelníčku nahradí méně zdravé potraviny.
  • Káva. Studie z roku 2022 v časopise European Journal of Preventive Cardiology zjistila, že u pijáků kávy se významně snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Brambory. Tato zelenina je bohatá na živiny, vlákninu, energetické komplexní sacharidy, vitamin C a draslík, který hraje klíčovou roli při regulaci krevního tlaku.
  • Čokoláda. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70 % kakaa nebo více) může být s mírou zdravou volbou pro srdce. Metaanalýza publikovaná v časopise The European Journal of Preventive Cardiology zjistila, že mírná konzumace čokolády je spojena se sníženým rizikem srdečních onemocnění.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: