Vareniki kveri se připravují se sýrem suluguni. A je to velmi chutné
Gruzínská kuchyně v sobě spojuje jednoduchost a rafinovanost. A stojí za to si uvařit vynikající mingrelské knedlíky se suluguni, kterým se říká kveri. Recept byl sdílen na webových stránkách Mimi.
Gruzínské knedlíky kveri
Složení: 1:
- 500 g mouky;
- 40 g másla;
- 200 ml vody;
- jedno slepičí vejce na těsto + jeden bílek na náplň;
- 1 lžíce rostlinného oleje;
- půl lžičky soli;
- 350 g gruzínského sýra suluguni.
Příprava:
- Připravte si všechny ingredience: suluguni a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vodu je třeba zahřát na 30-35 ℃. Máslo nechte chvíli v teple, aby změklo.
- Nejprve uhněťte těsto. V míse smíchejte vodu, vejce, sůl a slunečnicový olej. Promíchejte a lehce prošlehejte. Do široké mísy nasypte prosátou mouku, udělejte důlek a tenkým proudem přilévejte vodu a vaječnou směs a postupně obě části spojte. Těsto hněťte alespoň 10-15 minut. Když se stane strmým, pružným a elastickým a přestane se lepit na ruce, shrňte ho do koule. Poté ho zabalte do potravinářské fólie nebo přikryjte utěrkou. Nechte půl hodiny při pokojové teplotě „odpočívat“.
- A připravte náplň. K nastrouhanému sýru přidejte bílek a měkké máslo, důkladně rozšlehejte vidličkou a promíchejte. Stůl poprašte moukou a položte na něj těsto. Odkrajujte z něj kousky, rozválejte je do tvaru párků a rozdělte nožem na stejně velké kousky (o něco větší než na tradiční knedlíky).
- Každý z nich namočte do mouky a srolujte do placičky. Do středu položíme náplň ve tvaru koule. Chlebíček přeložte napůl do tvaru půlměsíce a okraj přitlačte vidličkou, abyste vytvořili pěkný vzor. Pokud okraje chlebíčků nedrží pohromadě, můžete je navlhčit vodou pomocí štětce.
- Queri uvařte ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě. Po vyplavání vařte na mírném ohni ještě 5-6 minut. Když je těsto hotové – vyjměte queri a podávejte horké.
Tipy pro přípravu kweri
Mouka by měla být rozhodně prosátá, aby se okysličila. Sýr by neměl být příliš slaný. Do náplně nedávejte bylinky a koření – narušilo by to krémovou chuť náplně.
Velmi chutné queri vzniknou, pokud do náplně přidáte sýr Imereti v jakémkoli poměru. Jeho krémová konzistence vytvoří zajímavý chuťový buket. V kombinaci s tvarohem můžete použít také čanachi nebo dobrou brynzu.