Vareniki z Gruzie: jak připravit lahodné kvízy

Vareniki kveri se připravují se sýrem suluguni. A je to velmi chutné

Gruzínská kuchyně v sobě spojuje jednoduchost a rafinovanost. A stojí za to si uvařit vynikající mingrelské knedlíky se suluguni, kterým se říká kveri. Recept byl sdílen na webových stránkách Mimi.

Gruzínské knedlíky kveri

Složení: 1:

  • 500 g mouky;
  • 40 g másla;
  • 200 ml vody;
  • jedno slepičí vejce na těsto + jeden bílek na náplň;
  • 1 lžíce rostlinného oleje;
  • půl lžičky soli;
  • 350 g gruzínského sýra suluguni.

Příprava:

  1. Připravte si všechny ingredience: suluguni a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vodu je třeba zahřát na 30-35 ℃. Máslo nechte chvíli v teple, aby změklo.
  2. Nejprve uhněťte těsto. V míse smíchejte vodu, vejce, sůl a slunečnicový olej. Promíchejte a lehce prošlehejte. Do široké mísy nasypte prosátou mouku, udělejte důlek a tenkým proudem přilévejte vodu a vaječnou směs a postupně obě části spojte. Těsto hněťte alespoň 10-15 minut. Když se stane strmým, pružným a elastickým a přestane se lepit na ruce, shrňte ho do koule. Poté ho zabalte do potravinářské fólie nebo přikryjte utěrkou. Nechte půl hodiny při pokojové teplotě „odpočívat“.
  3. A připravte náplň. K nastrouhanému sýru přidejte bílek a měkké máslo, důkladně rozšlehejte vidličkou a promíchejte. Stůl poprašte moukou a položte na něj těsto. Odkrajujte z něj kousky, rozválejte je do tvaru párků a rozdělte nožem na stejně velké kousky (o něco větší než na tradiční knedlíky).
  4. Každý z nich namočte do mouky a srolujte do placičky. Do středu položíme náplň ve tvaru koule. Chlebíček přeložte napůl do tvaru půlměsíce a okraj přitlačte vidličkou, abyste vytvořili pěkný vzor. Pokud okraje chlebíčků nedrží pohromadě, můžete je navlhčit vodou pomocí štětce.
  5. Queri uvařte ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě. Po vyplavání vařte na mírném ohni ještě 5-6 minut. Když je těsto hotové – vyjměte queri a podávejte horké.

Tipy pro přípravu kweri

Mouka by měla být rozhodně prosátá, aby se okysličila. Sýr by neměl být příliš slaný. Do náplně nedávejte bylinky a koření – narušilo by to krémovou chuť náplně.

Velmi chutné queri vzniknou, pokud do náplně přidáte sýr Imereti v jakémkoli poměru. Jeho krémová konzistence vytvoří zajímavý chuťový buket. V kombinaci s tvarohem můžete použít také čanachi nebo dobrou brynzu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: