V některých případech se knedlíky v hrnci rozvaří.
Proč se knedlíky vaří? Může to být důsledek nesprávného tvarování nebo vaření pokrmu. Pokud si tedy chcete na knedlících pochutnat, je dobré si zapamatovat několik pravidel, píše TSN.
Vše je o čase: kolik hníst a vařit
Aby byly knedlíky chutné a během vaření se nerozvařily, musí se těsto dlouho hníst a důležité je také dobře slepit okraje hotového výrobku, aby náplň nevytékala. Aby okraje lépe držely pohromadě a pak se nerozvařily, je třeba je před slepením mírně navlhčit vodou. Každý knedlík by měl být i ve fázi tvarování pevně stlačen. Tímto způsobem se nevytvoří mikroskopické otvory, kterými by se náplň mohla dostat ven.
Někteří odborníci také doporučují přidávat do těsta ledovou vodu. Díky ní se těsto stane pružným a elastickým, lze ho snadno rozválet a dobře drží požadovaný tvar.
Při vaření se nedoporučuje házet do hrnce velké množství knedlíků najednou. Zvláště pokud byly předtím zmraženy. Dramaticky se tím sníží teplota vody.
Jak vařit knedlíky, aby se neslepily a nerozvařily se
K vaření knedlíků se doporučuje vzít velký hrnec, dát do něj vařit vodu, osolit, nasypat potřebné množství knedlíků. Ihned je opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Do vody můžete také přidat několik kapek oleje – tento trik zabrání slepení.
Pokud nechcete po uvaření přidávat olej nebo tuk, rozložte knedlíky na prkénko, dokud zcela nevychladnou. Tak se na talíři neslepí a budou vypadat velmi lákavě.