Hlavní ingrediencí jsou nakládané okurky a perlovka
Recept na tuto polévku zná téměř každá hostitelka. Hlavní ingrediencí jsou nakládané okurky a perlovka.
Pro přípravu rassolniku uvařte předem masový vývar nebo si udělejte libovou polévku na vodě. Pokrm se ukáže jako vydatný, sytý a ideální pro sytý oběd.
Recept
Složení:
- vývar 2,5 litru
- perlové kroupy 0,5 polévkové lžíce.
- brambory 3 ks
- nakládané okurky 4 ks
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks.
- rajčatový protlak 100 g
- mletý černý pepř
- sůl
- bylinky (petržel, kopr)
- rostlinný olej
- zakysaná smetana
Příprava:
- Perlové kroupy několikrát propláchněte pod tekoucí vodou.
- Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na středně velké kostky.
- Okurky nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Kopr a petrželku omyjte a nasekejte nadrobno.
- Oloupejte cibuli a mrkev. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Na pánvi s rostlinným olejem osmahněte do měkka, přidejte rajčatový protlak a smažte dalších pět minut.
- Do horkého vývaru vložíme perličku a vaříme 20-30 minut, přidáme brambory a vaříme 10 minut, poté osmaženou zeleninu a okurky.
- Osolíme, opepříme a vše společně pět minut povaříme.
- Vypněte oheň, přidejte bylinky a nechte rassolniki 10-15 minut louhovat.
- Při podávání dejte do každého talíře v rassolniku zakysanou smetanu a zeleninu.
Tipy:
- Rýži lze nahradit perlovou krupicí.
- Libový rassolnik můžete připravit i bez masa.