Černý čaj vám pomůže, pokud máte málo energie
Místo toho, abyste si nalili druhý nebo dokonce třetí šálek kávy, je lepší uvařit si černý čaj. Tento nápoj nejenže obsahuje kofein, ale má i další zdraví prospěšné látky, které vám pomohou zvýšit hladinu energie, zlepšit koncentraci a podpořit náladu. Eating Well píše, že černý čaj je spojován s mnoha zdravotními přínosy, včetně zdraví srdce a dlouhověkosti.
Černý čaj pro elán a energii
Ze všech druhů čaje obsahuje černý čaj nejvyšší množství kofeinu. Přesné množství kofeinu však závisí na odrůdě a době louhování.
Obsah kofeinu v 8 uncích (227 g) tří oblíbených odrůd černého čaje:
- Darjeeling: 26-44 mg, i když jednotlivé odrůdy mohou mít až 90 mg kofeinu.
- Assam: 60-100 mg.
- Anglická snídaně: 30-60 mg.
Za zmínku stojí, že stejný objem kávy obsahuje 90-120 mg kofeinu.
Odbornice na výživu Christine Dreyerová doporučuje louhovat černý čaj tři až pět minut, aby se maximalizovaly jeho účinky.
Na rozdíl od kávy a energetických nápojů, které mohou způsobovat nervozitu, černý čaj obsahuje aminokyselinu L-theanin, která působí proti některým negativním vedlejším účinkům kofeinu.
Studie ukazují, že v kombinaci kofeinu a L-theaninu může zlepšit paměť, soustředění a koncentraci. To může pomoci vysvětlit, proč některé studie prokázaly, že u pijáků čaje se snižuje riziko poklesu kognitivních funkcí.
Obsahuje antioxidanty
Černý čaj je bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou pomáhat snižovat chronický zánět a chránit před některými chronickými onemocněními, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby a některé formy rakoviny.
„Antioxidanty bojují proti volným radikálům v těle, což snižuje pravděpodobnost vzniku mnoha chronických onemocnění v budoucnu,“ říká odbornice na výživu Lindsay Fenclová, která pracuje s pacienty trpícími chronickými záněty a autoimunitními chorobami.
Zejména černý čaj obsahuje polyfenoly, jako je thearubigin a třída flavonoidů známá jako katechiny. Kromě protizánětlivých účinků mají tyto antioxidanty příznivý vliv na buněčné zdraví a prevenci nemocí.
Může zlepšit zdraví srdce
Černý čaj je vhodný pro vaše srdce především díky vysokému obsahu antioxidantů a může být ještě prospěšnější, pokud se konzumuje místo sladkých nápojů, jako jsou limonády.
„Černý čaj se běžně konzumuje jako ‚sladký čaj‘, který má vyšší obsah kalorií a cukru,“ říká Fencl.
Nejlepší čaje, když potřebujete energii
- Yerba Mate je čaj jihoamerického původu, který prokazatelně zlepšuje kognitivní funkce a koncentraci. Ačkoli je třeba provést další výzkum, některé studie ukázaly, že yerba maté může mít pozitivní účinky na střevní mikrobiom a imunitní systém a díky kofeinu také zvyšuje hladinu energie a soustředění.
- Zelený čaj. Zelený čaj obsahuje ve srovnání s černým čajem mírné množství kofeinu – asi 29 mg na 8 uncí. Stejně jako černý čaj obsahuje zelený čaj L-theanin. Má také vysoký obsah polyfenolů a antioxidantů. Bylo zjištěno, že každodenní konzumace zeleného čaje zlepšuje paměť a výkonné funkce, zejména s přibývajícím věkem.
- Matcha. Listy čaje Matcha se pěstují mimo dosah slunečního záření, což zajišťuje vyšší koncentraci antioxidantů a kofeinu než u běžného zeleného čaje. V závislosti na množství prášku a době louhování obsahuje typická 2-4gramová porce 38 až 176 mg kofeinu.
- Bílý čaj. Bílý čaj se vyrábí z „mladých“ čajových lístků a není tolik zpracováván jako jiné čaje, což umožňuje vyšší obsah živin. Bílý čaj má také lehčí, jemnější chuť než zelený nebo černý čaj a obsahuje méně kofeinu. Jeden šálek obsahuje 6 až 55 mg kofeinu. Stejně jako mnoho jiných druhů čaje obsahuje bílý čaj antioxidanty a může přispívat ke zlepšení koncentrace.
Lidé s anémií z nedostatku železa by měli omezit konzumaci černého čaje.
„Černý čaj obsahuje třísloviny, které mohou narušovat vstřebávání železa,“ říká Dreyer.
Z tohoto důvodu doporučuje pít černý čaj spíše mezi jídly než s jídlem, aby se hladina železa udržela ve zdravém rozmezí.
„Přestože černý čaj obsahuje méně kofeinu než káva, jeho nadměrná konzumace může vést k úzkosti, nespavosti, bušení srdce a zažívacím potížím,“ dodává.