Odborníci tvrdí, že pozitivní výsledky se dostaví, i když jednoduše omezíte konzumaci červeného masa.
Přemýšleli jste někdy o tom, co by se stalo, kdybyste se vzdali masa? Jak píše Parade, nemusíte se ani úplně vzdát červeného masa, abyste viděli výhody. Strava s nízkým obsahem červeného masa může mít již nyní významné zdravotní přínosy.
„Dokonce i snížení příjmu může mít význam, zejména pokud jíte větší porce nebo dáváte přednost tučnějším kouskům,“ říká Lauren Manaker, M.S., magistryně věd, certifikovaná odbornice na výživu a registrovaná dietoložka pracující v Jižní Karolíně.
Jak se vzdání se masa projeví na vašem těle?
Zlepšuje se zdraví srdce
Červené a zpracované maso obsahuje více nasycených tuků a cholesterolu než mnoho jiných druhů bílkovin.
„Pokud bylo červené maso, které jste jedli, tučné, ultra zpracované nebo konzumované ve velkém množství bez vyváženého poměru s ovocem, zeleninou a celozrnnými produkty, jeho vynechání nebo snížení příjmu může snížit příjem nezdravých tuků, což může vést k potenciálnímu prospěchu pro zdraví srdce,“ uvádí Manaker gvoort.
Kontrola hmotnosti se zlepšuje
Červené maso, zejména tučné kusy, je kalorické, což znamená, že může přispívat k vyššímu příjmu kalorií.
Zlepšuje trávení
Podle publikace může být červené maso pro tělo hůře stravitelné, protože obsahuje více tuku a bílkovin. To může být problematické zejména pro lidi s nízkou hladinou kyseliny chlorovodíkové v žaludku.
„U některých lidí může nahrazení červeného masa rostlinnými potravinami bohatými na vlákninu, jako je ovoce, zelenina a luštěniny, podpořit zdravější trávení,“ říká Manaker.
Při této dietě se dostaví méně zácpy a nadýmání břicha a pravidelnější stolice.
Snižuje riziko vzniku rakoviny
Světová zdravotnická organizace klasifikuje zpracované maso, jako jsou párky v rohlíku, slanina a salámy, jako karcinogen skupiny 1. To znamená, že existují přesvědčivé důkazy, které je spojují se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
„Dokonce i nezpracované červené maso je považováno za pravděpodobný karcinogen (skupina 2A). Snížení příjmu červeného masa, zejména zpracovaných druhů, může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny,“ uvádí lékař.