Zvláště nebezpečné jsou mezi nimi transmastné kyseliny, které negativně ovlivňují srdce a cévy.
Správná výživa je hlavní zárukou zdraví, proto je vhodné omezit konzumaci škodlivých výrobků. Mezi ně patří zejména nebezpečné transmastné tuky, které negativně ovlivňují srdce a cévy. V rozhovoru pro RBC-Ukrajina o tom hovořila odbornice na výživu, zdravotní trenérka Jekatěrina Krupkina.
Jak škodlivé jsou transmastné kyseliny
Podle odborníka, pokud se přejídáte výrobky s cukrem, bude tělo v pořádku. Transmastné kyseliny jsou však v nadbytku pro tělo bohužel špatným příběhem. Způsobují záněty a z těla se nevylučují.
Trans tuky poznáte podle označení výrobků: hydrogenovaný olej, částečně hydrogenovaný, částečně modifikovaný.
„Pokud chápete, že tento výrobek má být v tekutém stavu a je v tuhém, a je tam jen napsáno „modifikovaný olej“, s největší pravděpodobností je tam hydrogenovaný tuk,“ dodala Krupkina.
Pokud vám určitý výrobek přece jen velmi chutná, vyplatí se ho konzumovat ve velmi umírněném množství.
„I když sníme tuny pohanky, naše tělo s ní není v pořádku. Proto ji vyvažujeme ve zdravé míře,“ píše se v příspěvku.
Jaké oblíbené potraviny obsahují transmastné kyseliny
Transmastné kyseliny jsou typem nenasycených tuků, které mohou negativně ovlivnit zdraví tím, že zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Často se vyskytují ve zpracovaných a rafinovaných potravinách.
Zde jsou uvedeny některé potraviny, které mohou obsahovat transmastné kyseliny:
- smažené potraviny – chipsy, brambůrky, rychlé občerstvení, které se připravuje na hydrogenovaných olejích.
- pečivo a cukrovinky – dorty, sušenky, piškoty, pizza, croissanty a další výrobky vyrobené z margarínu nebo částečně hydrogenovaných olejů.
- hotové občerstvení a snacky – popcorn, krekry, chipsy.
- mléčné a masné výrobky – některé tavené sýry, uzeniny, salámy, které mohou obsahovat malé množství transmastných kyselin.
- mražené potraviny – hotová jídla, jako je mražená pizza nebo hotová jídla.