Černá nebo mléčná? Která čokoláda je nejzdravější

Panuje názor, že černá čokoláda je zdravější kvůli nižšímu obsahu cukru. Je tomu skutečně tak?

Hořká a mléčná čokoláda jsou dva nejoblíbenější druhy sladkostí. Panuje přesvědčení, že hořká čokoláda je zdravější, protože obsahuje méně cukru. Je tomu skutečně tak? Uvádí to webová stránka Real simple.

Co víme o hořké čokoládě

Odbornice na výživu Wang Na Chung uvedla, že každá čokoláda obsahuje kakao, které obsahuje mnoho živin.

Kakao obsahuje prospěšné sloučeniny včetně antioxidantů zvaných flavonoidy a polyfenoly, které mohou potenciálně pomoci zabránit oxidačnímu poškození buněk. Obsahuje také základní minerální látky, jako je železo, hořčík, zinek, měď a fosfor, které mohou podporovat různé tělesné funkce.

Syrové kakao má velmi hořkou chuť, proto se pro výrobu většiny druhů čokolády kakaová semena fermentují, suší a praží, čímž vzniká zpracovaná forma kakaa. Ze získaných kakaových bobů se pak vyrábí kakaový prášek.

Hořká čokoláda obvykle obsahuje 50-90 % kakaové sušiny, dále kakaové máslo a cukr. Obvykle neobsahuje mléčné výrobky, což ji činí méně krémovou a odlišuje ji od mléčné čokolády.

Ve 100 gramech hořké čokolády je obsaženo 70-85 %:

  • kalorií – 598
  • bílkoviny – 8 g
  • tuk – 43 g
  • sacharidy – 46 g
  • vláknina – 11 g
  • cukr – 24 g

K čemu je mléčná čokoláda dobrá

Mléčná čokoláda se vyrábí ze směsi kakaového másla, kakaové sušiny, cukru, sušeného mléka a dalších přísad. Kromě sušeného mléka jsou suroviny používané k výrobě mléčné a hořké čokolády dosti podobné. Taková čokoláda obsahuje zejména méně kakaové sušiny a více cukru.

Zatímco hořká čokoláda obsahuje 50-90 % kakaa, mléčná čokoláda obsahuje pouze 10 %. To má za následek sladší chuť a jemnější, krémovější strukturu.

Výrobek také obsahuje méně antioxidantů kvůli nižší koncentraci kakaa. Mléčná čokoláda má také více přidaného cukru než hořká čokoláda.

100 gramů mléčné čokolády obsahuje:

  1. kalorií – 535
  2. bílkoviny – 8 g
  3. tuk – 30 g
  4. sacharidy – 59 g
  5. vláknina – 3 g
  6. cukr – 52 g

Která čokoláda je zdravější

Hořká čokoláda je obecně považována za zdravější díky vyššímu obsahu kakaa a nižšímu obsahu cukru. Obsahuje také více živin, jako je vláknina a minerální látky.

Je však nutné vychutnávat si hořkou čokoládu s mírou. Je důležité nespoléhat se pouze na hořkou čokoládu a konzumovat vyváženou stravu, abyste získali celou řadu živin a zdraví prospěšných látek.

Zatímco hořká čokoláda může mít další zdraví prospěšné účinky, někteří lidé mohou dávat přednost mléčné čokoládě kvůli její sladší chuti a krémovější struktuře. Oba typy čokolády lze v mírném množství zařadit do vyvážené stravy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: