Superpotravina, která chrání před nemocemi a obsahuje mnoho vitamínů, byla pojmenována

Špenát je bohatý na živiny a málo kalorický.

Špenát je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Je bohatý na vitaminy, minerály, antioxidanty a má mnoho zdraví prospěšných látek. Uvádějí to internetové stránky Health.

Reguluje hladinu krevního tlaku

Špenát je zdrojem dusičnanů, které otevírají cévy, což zlepšuje krevní oběh a snižuje zátěž srdce.

Ve studii skupina sedmi žen a 11 mužů konzumovala čtyři nápoje bohaté na dusičnany, včetně špenátového nápoje. Hladina dusičnanů v krvi účastníků se zvýšila.

Špenátový nápoj také snižoval krevní tlak. Diastolický krevní tlak zůstal nízký ještě pět hodin poté. Jedná se o spodní údaj na hodnotě krevního tlaku. Diastolický krevní tlak udává výši tlaku v tepnách mezi údery srdce.

Plný živin

Špenát je bohatý na živiny a málo kalorický. Jedna porce o objemu 3 šálků poskytuje více než 300 % denní hodnoty vitaminu K. Tato zelená listová zelenina také poskytuje více než 160 % a 40 % vitaminů A a C.

Vitaminy K a A podporují pevnost kostí a vitamin C pomáhá hojit rány.

Výrobek obsahuje také 45 % kyseliny listové, která pomáhá tvořit červené krvinky a DNA. Špenát dále obsahuje železo, hořčík, draslík, vápník a malé množství vitaminů skupiny B.

Chrání před nemocemi

Sloučeniny obsažené ve špenátu mohou snižovat oxidační stres, který způsobuje nerovnováhu antioxidantů a volných radikálů neboli nestabilních atomů, které mohou poškodit buňky.

Důkazy naznačují, že oxidační stres zvyšuje riziko několika onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby a cukrovka 2. typu.

Poskytování antioxidantů

Špenát obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat zánět a chránit před nemocemi. Mezi antioxidanty ve špenátu patří kaempferol, kvercetin, myricetin a isoramnetin, což jsou flavonoidy.

Tyto sloučeniny mohou chránit před rakovinou, srdečními chorobami a zánětlivými onemocněními.

Podpora zdraví očí

Lutein je antioxidant obsažený ve špenátu, který může snižovat riziko věkem podmíněné makulární degenerace. Toto onemocnění je hlavní příčinou ztráty zraku u lidí starších 55 let. Klíčová je prevence, protože lék na ni neexistuje.

Studie prokázaly, že špenát bohatý na lutein zvyšuje optickou hustotu makulárního pigmentu, který funguje jako vnitřní sluneční brýle chránící oči.

Podporuje zdravá střeva

Špenát je zdrojem nerozpustné vlákniny, která podporuje trávení. Vláknina je sacharid, který napomáhá pocitu sytosti a udržuje pravidelnou stolici.

Nerozpustná vláknina napomáhá průchodu potravy střevy, což zabraňuje zácpě.

Výživová hodnota špenátu

Špenát má nízký obsah kalorií a přibližně 91 % jeho hmotnosti tvoří voda. 1 šálek syrového špenátu obsahuje následující živiny:

  • obsah kalorií – 6,9
  • tuk – 0,1 gramu
  • sodík – 23,7 miligramů
  • sacharidy – 1,1 g
  • vláknina – 0,7 g
  • bílkoviny – 0,9 g

Pro maximalizaci příjmu luteinu je důležité konzumovat špenát syrový. Nejlepší způsob, jak zachovat vitamin K, je mikrovlnná úprava špenátu. Blanšírování značně snižuje obsah vitaminu C, ale vaření v páře je nejlepší způsob, jak ho zachovat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: