Taková chytrá ryba se stane ozdobou slavnostního stolu.
Jednoduchý recept na krásný pokrm – pečenou makrelu ve tvaru vánočního stromku. Taková chytrá ryba se stane ozdobou svátečního stolu.
Makrela se peče v marinádě, která obsahuje sójovou omáčku, citronovou šťávu, med, olivový olej, koření, a vyjde z ní voňavá a šťavnatá.
Recept
Složení:
- makrela 2 ks.
- sójová omáčka 80 ml
- citronová šťáva 3 polévkové lžíce.
- med 1,5 lžičky.
- olivový olej 2 polévkové lžíce.
- mletý koriandr 0,5 lžičky.
- mletý černý pepř
- sůl
Příprava:
- Na marinádu smíchejte v misce sójovou omáčku, citronovou šťávu, med a olivový olej a promíchejte.
- Makrelu omyjte, odstraňte hlavu, ocas, ploutve, vnitřnosti, páteř a opatrně rozevřete trup jako knihu, znovu opláchněte a osušte papírovou utěrkou.
- Otočte rybu kůží nahoru, kuchyňskými nůžkami proveďte na obou stranách stejné řezy ve vzdálenosti 2-3 cm, které nesmí sahat až k páteři, a nastříhané části otočte dnem vzhůru.
- Osolíme, posypeme koriandrem, mletým černým pepřem a potřeme marinádou. Nechte rybu 15-20 minut zavařovat a poté ji položte na plech vyložený pergamenem.
- Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních po dobu 25 minut.