Chřest je sezónní produkt, takže byste měli mít čas, abyste z něj měli maximální užitek a požitek.
Pokud jste čerstvý jarní chřest ještě neochutnali nebo nerozumíte jeho hodnotě, šéfkuchaři vám prozradili, jak si skutečně vychutnat každý stonek. To píše martha stewartová.
Uvádí se, že existuje více než 300 druhů chřestu, ale nejoblíbenější je chřest zahradní, vytrvalá jarní rostlina s dlouhými stonky, špičatými vrcholky a tuhou bází. Mladé výhonky vyrážejí z půdy při teplotách nad 10 °C.
Tato zelenina je bohatá na minerální látky, vitaminy A, C, E a K a také na kyselinu listovou a antioxidanty. Tento produkt je k dispozici pouze na jaře, proto byste si měli udělat čas, abyste ho co nejlépe využili.
Chcete-li chřest připravit ke konzumaci, musíte odříznout tvrdé konce, k tomuto účelu stačí stonek ohnout – a on se sám zlomí na správném místě. Poté je opláchněte ve studené vodě a nechte pět minut stát, aby se konce navlhčily, radí šéfkuchařka Megan Gilová. Silné stonky mohou vyžadovat další čištění, říká.
Chřest je ideální syrový i tepelně upravený jako součást salátů, předkrmů, příloh i hlavních jídel. Zde jsou možnosti, s čím ho lze kombinovat:
- Vejce a sýr se s chřestem dobře doplňují, zejména s tekutým žloutkem, říká výživová poradkyně a autorka kuchařek Ceri Jonesová. Chřest se hodí také k máslu, olivovému oleji, holandské omáčce, sýrům feta, mozzarella a ricotta.
- Chuť chřestu zvýrazní slané ingredience, jako jsou kapary nebo pancetta.
- Kopr a estragon dodají chřestu svěžest a chuť.
Chřest lze jíst i syrový. K tomu ho nakrájejte škrabkou na zeleninu, abyste vytvořili „nudličky“, smíchejte ho s citronovou šťávou a olivovým olejem, potřete parmazánem.
Jak uvařit chřest
- Blanšírovaný. Chřest vařte 3-4 minuty v osolené vodě a poté jej ihned ponořte do ledové vody, aby si zachoval zářivou barvu. Přidejte do salátu s kozím sýrem, mandlemi a mátou.
- Grilování nebo pečení. Vysoká teplota zvýrazní bohatost chuti. Chřest grilujte do křupava a podávejte s citronem a mořskou solí.
- Pečený. Chřest nakrájejte na kousky, opečte s česnekem, přidejte smetanu a smíchejte s těstovinami.
- Pečený. Chřest opečeme s olivovým olejem, balzamikovým octem, solí, černým pepřem a ořechy. Můžete přidat kuřecí maso.
- Omeleta a quiche. Chřest se hodí k vejcím jako součást omelety a quiche.
- Polévky. Chřestová krémová polévka je ideální jarní jídlo.
Chcete-li úspěšně vybrat chřest, měli byste dát přednost čerstvým, pevným, jasně zbarveným stonkům (nebo fialovým či bílým – v závislosti na odrůdě) s uzavřenými špičkami, radí Jones. Vyhněte se příliš vysušeným nebo popraskaným stonkům.
Chcete-li chřest udržet déle čerstvý, vložte jej do sklenice s vodou do chladničky. Spotřebujte ho do 5 až 7 dnů.