Tato zelenina, kterou mnozí podceňují, vás může překvapit svou bohatou chutí a jemnou strukturou.
Když chcete proměnit známé pokrmy v něco výjimečného, stačí se na ně podívat z jiného úhlu. Dokážete si představit, že by květák byl dokonalou alternativou vašich oblíbených kuřecích křidélek?
Tato zelenina, kterou mnoho lidí podceňuje, vás může překvapit svou bohatou chutí a jemnou strukturou. Přesně to se stane v receptu ze stránky Alfieho Steinera, kdy se tradiční křidélka promění v kouřová, sladká a pikantní květáková „křidélka“ zalitá aromatickou omáčkou. A doplňuje je krémová cibulová majonéza. Vyjde to tak lahodně, že to překvapí i přesvědčené masožravce.
Pokud dáváte přednost vegetariánské stravě nebo jen chcete snížit spotřebu masa, bude pro vás tento recept skutečným objevem. Křupavá kůrka, jemné jádro, pikantní chuť – to vše vytváří harmonii textur a vjemů. Navíc je pokrm nejen neuvěřitelně chutný, ale také výživný, protože květák je bohatý na vitaminy a vlákninu.
Recept
Složení:
- Květák 1 hlávka
- Mouka (můžete použít bezlepkovou mouku) 1 šálek
- Voda nebo rostlinné mléko 1 šálek
- Česnekové koření 1 lžička
- Paprika 1 lžička
- Sůl 1/2 lžičky
- Pálivá omáčka Kochujang 1/2 šálku
- Med nebo javorový sirup 2 lžíce l
- Rýžový ocet 1 lžíce l
- Sójová omáčka 1 polévková lžíce
- Strouhanka v prášku 1/2 šálku
- Máslo
Příprava
- Ve velké míse smíchejte mouku, vodu (nebo mléko), česnekové koření, papriku a sůl. Měla by mít konzistenci tekutého těsta na chleba.
- Každý kousek květáku důkladně ponořte do těstíčka a pak případně namočte do strouhanky.
- Květáky položte na olejem vymazaný plech a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 20-25 minut dozlatova.
- Smíchejte omáčku Kochujang, med (nebo javorový sirup), rýžový ocet a sójovou omáčku. Dobře promíchejte.
- Vyjměte upečený květák, jemně promíchejte s omáčkou a dejte na dalších 5-7 minut do trouby, aby glazura trochu zkaramelizovala.
- Cibulová majonéza
Pro doplnění pokrmu připravte lehkou omáčku:
- Majonéza (běžná nebo domácí) 1/2 šálku
- Jemně nakrájená cibule 1 polévková lžíce l
- Citronová šťáva 1 lžička
- Sůl
- Pepř
Stačí smíchat všechny ingredience a jemná, lehce pikantní omáčka je hotová.
Horká květáková „křidélka“ podávejte spolu s cibulovou majonézou, čerstvou zeleninou nebo třeba s rýží. Jsou skvělé jako samostatný předkrm nebo jako součást hlavního chodu.
Tento recept je skutečným objevem pro ty, kteří si chtějí zpestřit jídelníček, okořenit svou oblíbenou zeleninu a vyzkoušet něco nového.