Květák jako kuřecí křídla: originální recept

Tato zelenina, kterou mnozí podceňují, vás může překvapit svou bohatou chutí a jemnou strukturou.

Když chcete proměnit známé pokrmy v něco výjimečného, stačí se na ně podívat z jiného úhlu. Dokážete si představit, že by květák byl dokonalou alternativou vašich oblíbených kuřecích křidélek?

Tato zelenina, kterou mnoho lidí podceňuje, vás může překvapit svou bohatou chutí a jemnou strukturou. Přesně to se stane v receptu ze stránky Alfieho Steinera, kdy se tradiční křidélka promění v kouřová, sladká a pikantní květáková „křidélka“ zalitá aromatickou omáčkou. A doplňuje je krémová cibulová majonéza. Vyjde to tak lahodně, že to překvapí i přesvědčené masožravce.

Pokud dáváte přednost vegetariánské stravě nebo jen chcete snížit spotřebu masa, bude pro vás tento recept skutečným objevem. Křupavá kůrka, jemné jádro, pikantní chuť – to vše vytváří harmonii textur a vjemů. Navíc je pokrm nejen neuvěřitelně chutný, ale také výživný, protože květák je bohatý na vitaminy a vlákninu.

Recept

Složení:

  • Květák 1 hlávka
  • Mouka (můžete použít bezlepkovou mouku) 1 šálek
  • Voda nebo rostlinné mléko 1 šálek
  • Česnekové koření 1 lžička
  • Paprika 1 lžička
  • Sůl 1/2 lžičky
  • Pálivá omáčka Kochujang 1/2 šálku
  • Med nebo javorový sirup 2 lžíce l
  • Rýžový ocet 1 lžíce l
  • Sójová omáčka 1 polévková lžíce
  • Strouhanka v prášku 1/2 šálku
  • Máslo

Příprava

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, vodu (nebo mléko), česnekové koření, papriku a sůl. Měla by mít konzistenci tekutého těsta na chleba.
  2. Každý kousek květáku důkladně ponořte do těstíčka a pak případně namočte do strouhanky.
  3. Květáky položte na olejem vymazaný plech a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 20-25 minut dozlatova.
  4. Smíchejte omáčku Kochujang, med (nebo javorový sirup), rýžový ocet a sójovou omáčku. Dobře promíchejte.
  5. Vyjměte upečený květák, jemně promíchejte s omáčkou a dejte na dalších 5-7 minut do trouby, aby glazura trochu zkaramelizovala.
  6. Cibulová majonéza

Pro doplnění pokrmu připravte lehkou omáčku:

  • Majonéza (běžná nebo domácí) 1/2 šálku
  • Jemně nakrájená cibule 1 polévková lžíce l
  • Citronová šťáva 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř

Stačí smíchat všechny ingredience a jemná, lehce pikantní omáčka je hotová.

Horká květáková „křidélka“ podávejte spolu s cibulovou majonézou, čerstvou zeleninou nebo třeba s rýží. Jsou skvělé jako samostatný předkrm nebo jako součást hlavního chodu.

Tento recept je skutečným objevem pro ty, kteří si chtějí zpestřit jídelníček, okořenit svou oblíbenou zeleninu a vyzkoušet něco nového.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: