Pro postní dobu: recept na plněné zelí s houbami a perlami

Toto plněné zelí je ideální pro večeři pro ty, kteří se postí.

Postní doba v roce 2025 začala 3. března a potrvá do 19. dubna. A 20. dubna budou římští katolíci a pravoslavní křesťané společně slavit Velikonoce.

Postní plněné zelí s houbami a perlovkou osloví nejen ty, kteří dodržují půst, ale i vegetariány. A také těm, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, píše Focus.

Postní plněné zelí s cizrnou a houbami

Složení: 1:

Na plněné zelí:

  • perlové kroupy – 200 g;
  • pitná voda – 700 ml;
  • bílé zelí – 700-800 g;
  • jedna cibule;
  • jedna mrkev;
  • kořen celeru – 100 g;
  • hříbky – 400 g;
  • žampiony – 150 g;
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce;
  • sůl, pepř – podle chuti.

Na omáčku:

  • Hříbky – 150 g;
  • žampiony – 100 g;
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce;
  • mouka – 1,5 lžíce;
  • voda – 400 ml;
  • zelená cibule, tymián, sůl, pepř.

Příprava:

  1. Nejprve si připravte perlovku. Perlovku vložte do síta a propláchněte horkou tekoucí vodou, dokud nezprůhlední. Opláchnuté perlovky vložte do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 20 minut a poté slijte.
  2. Připravte si zelné listy na postní plněné zelí. Za tímto účelem opatrně vyřízněte ze zelí jádřinec, vložte zelí do parního hrnce a vařte 20 minut. Nebo ho vložte do hrnce a zelí lehce povařte. Oddělte 12-16 listů a ztluštělou část listů naklepejte kladívkem.
  3. Cibuli, mrkev a celer a houby nakrájejte nadrobno. Lehce osmahneme na rostlinném oleji, opepříme a osolíme. Smíchejte s perlinou.
  4. Na stůl naaranžujeme zelné listy, do středu každého dáme 1-2 lžíce nádivky a srolujeme do obálky. Libové plněné zelí vložte do pařáku a vařte 15-20 minut.
  5. Nebo vložte do hrnce, zalijte houbovou omáčkou a vařte asi 25 minut.
  6. K tomu nakrájejte všechny houby na malé kostičky a lehce je opečte na rostlinném oleji. Přisypte mouku a promíchejte. Přilijte vodu a přiveďte k varu. Osolte a opepřete a za stálého míchání vařte asi pět minut. Přidejte zelenou cibulku a lístky tymiánu. Nalijte omáčku na plněné zelí a vařte 25 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: