Toto plněné zelí je ideální pro večeři pro ty, kteří se postí.
Postní doba v roce 2025 začala 3. března a potrvá do 19. dubna. A 20. dubna budou římští katolíci a pravoslavní křesťané společně slavit Velikonoce.
Postní plněné zelí s houbami a perlovkou osloví nejen ty, kteří dodržují půst, ale i vegetariány. A také těm, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, píše Focus.
Postní plněné zelí s cizrnou a houbami
Složení: 1:
Na plněné zelí:
- perlové kroupy – 200 g;
- pitná voda – 700 ml;
- bílé zelí – 700-800 g;
- jedna cibule;
- jedna mrkev;
- kořen celeru – 100 g;
- hříbky – 400 g;
- žampiony – 150 g;
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce;
- sůl, pepř – podle chuti.
Na omáčku:
- Hříbky – 150 g;
- žampiony – 100 g;
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce;
- mouka – 1,5 lžíce;
- voda – 400 ml;
- zelená cibule, tymián, sůl, pepř.
Příprava:
- Nejprve si připravte perlovku. Perlovku vložte do síta a propláchněte horkou tekoucí vodou, dokud nezprůhlední. Opláchnuté perlovky vložte do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 20 minut a poté slijte.
- Připravte si zelné listy na postní plněné zelí. Za tímto účelem opatrně vyřízněte ze zelí jádřinec, vložte zelí do parního hrnce a vařte 20 minut. Nebo ho vložte do hrnce a zelí lehce povařte. Oddělte 12-16 listů a ztluštělou část listů naklepejte kladívkem.
- Cibuli, mrkev a celer a houby nakrájejte nadrobno. Lehce osmahneme na rostlinném oleji, opepříme a osolíme. Smíchejte s perlinou.
- Na stůl naaranžujeme zelné listy, do středu každého dáme 1-2 lžíce nádivky a srolujeme do obálky. Libové plněné zelí vložte do pařáku a vařte 15-20 minut.
- Nebo vložte do hrnce, zalijte houbovou omáčkou a vařte asi 25 minut.
- K tomu nakrájejte všechny houby na malé kostičky a lehce je opečte na rostlinném oleji. Přisypte mouku a promíchejte. Přilijte vodu a přiveďte k varu. Osolte a opepřete a za stálého míchání vařte asi pět minut. Přidejte zelenou cibulku a lístky tymiánu. Nalijte omáčku na plněné zelí a vařte 25 minut.