Cukrář se podělil o recept na dort, který se připravuje bez másla.
Cukrářka a zakladatelka společnosti Scientifically Sweet Christina Marsilleseová se podělila o recept a prozradila, jak nejlépe zajistit, aby byl čokoládový dort bohatší a krémovější, píše express.co.uk.
‚Jedním z tajemství receptu na nejlepší vlhký čokoládový dort je zakysaná smetana,‘ poznamenala. – „Zakysaná smetana dodá koláčům mléčný nádech a bohatou chuť, kterou máslové dorty postrádají.
Cukrářka vysvětlila, že zakysaná smetana váže v dortovém těstě více vlhkosti, což má za následek rozplývavější texturu, která chutná naprosto výtečně.
Čokoládový dort – recept
Složení: 1:
- 250 g hladké mouky,
- 200 g moučkového cukru,
- 110 g světle hnědého cukru,
- 55 g kakaového prášku,
- jedna čajová lžička kvásku,
- jednu čajovou lžičku jedlé sody,
- dvě velká vejce,
- jednu lžičku čistého vanilkového extraktu,
- 140 ml horké kávy,
- 180 ml tučné zakysané smetany,
- 120 ml rostlinného oleje.
Příprava:
- Nejprve předehřejte troubu na 175 °C. Dvě kulaté dortové formy lehce vymažte olejem a vyložte pečicím papírem.
- Do velké mísy prosejte sítem mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přidejte oba druhy cukru a sůl a dobře promíchejte.
- Do samostatné středně velké mísy přidejte vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a poté vlijte do mísy se suchými přísadami.
- Pomocí ručního mixéru nebo dřevěné lžíce vše promíchejte, dokud nevznikne hladké, husté a dobře promíchané dortové těsto.
- Pak pomalu přilévejte horkou kávu. Snažte se ji přidávat postupně ve dvou fázích, abyste se vyhnuli tvorbě hrudek, a pak vše smíchejte dohromady.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených dortových forem a vložte na 30 minut do trouby.
- Po vyjmutí z trouby nechte koláče 15 minut ve formách, než je vyjmete a položíte na mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí koláče potřete polevou. Můžete si ji vyrobit sami nebo použít kupovanou.