Tento pokrm se již stal ochrannou známkou Němců.
Turisté, kteří přijedou do Německa, dříve či později, po požití klobásek a vypití piva, ochutnají německý bramborový salát. Podává se ve všech restauracích, připravuje ho každá německá hostitelka a němečtí emigranti si recept na své oblíbené jídlo odvážejí do různých částí světa. Můžete si ho uvařit i na Ukrajině, ale je důležité znát správnou technologii.
Kdo vynalezl německý bramborový salát
Existuje teorie, že se tento pokrm poprvé objevil v 19. století – do Ameriky ho přivezli němečtí přistěhovalci. Právě od té doby se bramborový salát v různých obměnách začal objevovat v amerických kuchařkách.
Zajímavé je, že právě Němci si tento pokrm ve Státech spojují, ale nejen tam. V roce 1873 vyšel „Velký kulinářský slovník“ a jeho autor Alexandre Dumas (otec) do knihy zapsal recept na tento salát.
Německý bramborový salát se v celém Německu připravuje různě – v závislosti na zemi. Deutsche Welle píše, že bavorský bramborový salát se upravuje omáčkou z vývaru a hořčice. Přidává se také ocet, sůl, pepř a cukr.
Hamburský recept je svým způsobem jedinečný – v pochoutce ze severní části Německa najdete lehce osolené sledě a majonézový dresink. Hostitelky žijící v Braniborsku podávají německý bramborový salát s nakládanými okurkami a koprem, zatímco Švábové se rozhodně neobejdou bez nakrájené cibule, octa a oleje.
Jak připravit německý bramborový salát – recept z Bavorska
Každá ukrajinská hospodyňka si může zvolit vhodnou technologii vaření a kultovní pokrm z Německa si připravit sama. Sami uvidíte, jak snadné je připravit takový bramborový salát – klasický recept bavorských hospodyněk je v silách každé ukrajinské ženy.
Ingredience: 1:
- jeden kilogram brambor;
- jedna šťavnatá cibule;
- dvě lžíce octa;
- několik lístků zelené cibule;
- jeden šálek horkého masového vývaru;
- jedna polévková lžíce hořčice;
- jednu čajovou lžičku medu;
- několik lžic oleje;
- sůl a pepř.
Příprava:
- Uvařte brambory v rendlíku, nakrájejte je nadrobno na talíře.
- Nakrájejte cibuli, zalijte ji octem (ne více než lžící), dejte stranou.
- Přidejte cibuli k bramborám, promíchejte. Nakrájejte zelenou cibulku, posypte zeleninu navrch.
- Do masového vývaru nalijte lžíci octa, přidejte lžíci hořčice, lžíci medu, několik lžic oleje, sůl a pepř.
- Omáčkou přelijte salát, promíchejte. Německý bramborový salát s hořčičnou zálivkou můžete podávat ihned nebo ho nechat 2-3 hodiny louhovat a teprve potom ochutnat.