Někdy musí kuchaři porušit recept
Sýr Mascarpone je oblíbený italský výrobek, který se neobejde bez mléka, 25% tučné smetany, vinného octa, kyseliny vinné a citronové šťávy. Ve většině dezertů, jako je tiramisu, se používá, ale cena cizí přísady „kouše“. Čím nahradit mascarpone ve smetaně, aby byl dezert lahodný – dále v materiálu.
Je možné nahradit mascarpone tvarohem – rozdíly mezi výrobky
Pro nalezení adekvátní náhrady drahé suroviny je důležité pochopit rozdíly mezi oběma výrobky.
Mascarpone se vyrábí ze smetany, do které se pak přidávají kyseliny, aby se mléko srazilo. Když k tomu dojde, oddělí se syrovátka od tvarohu. Ta se nechá odkapat a vznikne mascarpone. Tvaroh je nejčastěji směsí tvarohu, soli, smetany nebo jogurtu. Přísady se přidávají v závislosti na požadované chuti a konzistenci.
Rozdíl spočívá v tom, že mascarpone je lehce nasládlá máslovo-krémová hmota s velmi vysokým podílem tuku. Naproti tomu tvaroh je vždy vzdušný nebo hustší, ale s krupičkou. Nechutná sladce, ale slaně nebo kysele. A může být velmi nízkotučný – dietní.
Pokud nevíte, čím nahradit mascarpone v sinnabone nebo jiných dezertech, je lepší nepoužívat tvaroh nebo tvarohovou hmotu, jinak nezískáte požadovanou chuť. Rozdíl v technologii výroby, a tedy i v konzistenci, naruší rovnováhu – pokrm dopadne zcela jinak.
Jak nahradit mascarpone v tiramisu podle rad šéfkuchařů
Ne každá hospodyňka, která chce připravit ten či onen dezert, má v kuchyni mascarpone – čím ho v takovém případě v tiramisu nahradit, není těžká otázka. Zkušení cukráři se z této situace zpravidla snadno dostanou, protože vědí, že existuje několik alternativ:
- Smetanový sýr je měkký sýr s krémovou konzistencí, který se vzdáleně podobá tvarohu. Tato varianta moučníku nijak neuškodí.
- Zakysaná smetana – domácí nebo farmářská zakysaná smetana, nejlépe ta nejhustší a nejtučnější, kterou najdete.
- Nejlepší obdobou je ricotta, ale je důležité vybrat výrobek s neutrální chutí, ne slaný nebo uzený.
Další možností, kterou můžete vzít místo sýru mascarpone, je máslo, ale pouze pokud potřebujete náhradu do salátu, v případě dezertů byste se měli poohlédnout po něčem jiném. Ze stejného důvodu nekupujte řecký jogurt nebo mattonky – jejich obsah tuku je mnohem nižší než u mascarpone, nedosáhnete požadovaného výsledku.
Při znalosti všech těchto jemností už nebudete mít pochybnosti, zda můžete použít ricottu místo mascarpone nebo jiného smetanového sýra. Mějte však na paměti, že pokud je v receptu uvedena tato konkrétní surovina, i když je drahá, ale není navržena žádná náhrada, je někdy lepší ji koupit, než litovat promarněného času a zkažených výrobků.